Färsk statistik från polisen på Gotland visar att antalet gripna för narkotikabrott ökar. Sedan 2018 har antalet brott stadigt legat på mellan nära 800 till 900 per år. Från 1 januari i år fram till vecka 29 hade polisen redan konstaterat 506 narkotikabrott på ön.
– Vi har haft riktade insatser mot narkotikan som har varit lyckade. Vi har landat över 100 ärenden, allt från eget bruk till grovt narkotikabrott som gett tre års fängelse, säger Robin Sjödahl, en av de poliser som ingår i gruppen.
Han berättar att polisen har konstaterat "konstellationer" boende på ön som säljer narkotika i större omfattning och affärsinriktat.
– Det finns färdiga menyer, som en pizzameny, som de skickar ut i slutna grupper på sociala medier, med allt från hasch till kokain, amfetamin och LSD, säger Robin Sjödahl och berättar att narkotikan kommer hit via kurirer, båtarna eller med post:
– Vi läser om skjutningar nästan varje dag och den som köper kokain ute på krogarna göder de personerna. Man ska vara väl medveten om att den narkotika som brukas här på Gotland kommer från konflikthärdarna i Stockholm eller Malmö.
När halva sommaren passerat och partyveckan 29 är här ligger nivån av beslag på en hög nivå. Från 1 juni till 15 juli gjordes 98 beslag av polisen, både eget innehav och bruk.
– Nu är det högsäsong, mycket folk med pengar i omlopp, och det finns ett stort kundunderlag. Där folk finns, där finns också narkotikan, säger Robin Sjödahl och berättar att kollegorna de senaste dagarna har plockat flera unga i Visby med droger på sig.
Många besökare på ön innebär att polisen också måste prioritera bort en del riktat arbete mot narkotika för larmsamtal till 112.
– Jag hade önskat att vi hade mer resurser sommartid att kunna satsa mot narkotika. Hade vi tuffat på som under vårvintern hade kurvan sett helt annorlunda ut nu. Men poliserna i yttre tjänst har gjort ett väldigt bra jobb de senaste dagarna med flera ärenden.
Robin Sjödahl har själv jobbat i krogbranschen och uppmanar den som ser något misstänkt att slå larm till personal eller krogvakter. Flera personer som går på toaletten samtidigt, och snabba handslag i vimlet, är sådana tecken.
– Om man får tanken att det inte känns rätt, ta kontakt med ordningsvakterna. De har kontakten med polisen och det får inte finnas narkotikapåverkade personer på krogen, som kan bli av med serveringstillstånden.