Under det senaste året har sjuåriga blandrashunden Racksi tränats till specialsökhund mot narkotika. Utbildningen, som riktar sig till privatpersoner och deras hundar, har inneburit en resa i månaden till Norrtälje för Racksi och hans ägare Leif Och Åsa Pettersson från Visby.
– Vi har lärt oss mer än hunden. Utbildningen har handlat mycket om hur vi läser av hans signaler och beteende. Den kan ju redan det här, men vi behöver veta när han har hittat något, till exempel, säger Leif.
Det var för drygt fyra år sedan, i samband med en händelse sommaren 2016, som idén väcktes hos Åsa och Leif om att Racksi skulle kunna bli narkotikahund. Dagen efter ett knivdrama i Östergravar, när polisens avspärrningar vart borttagna, gick Åsa dit med Racksi för att söka i det aktuella området.
Och de hittade något. Racksi lyckades spåra upp en mobiltelefon som sedan skulle vara användbar i polisens utredning. Det Åsa gjorde var helt okej, men som privat aktör får man inte åka på brottsmisstanke, och om en brottsplats exempelvis är avspärrad.
– Det är viktigt att understryka att vårt arbete kommer att vara förebyggande. Och om vi hittar något misstänkt föremål när vi är ute får vi inte ta det, då kontaktar man polis, säger Leif.
– Personsök är inte heller tillåtet. Jag får inte släppa hunden på en människa för att söka efter narkotika, eller agera om jag märker att han markerar på någon som jag till exempel möter på stan, säger Åsa.
Det händer att hon tar ut Racksi för att söka av platser där det kan finnas narkotika gömt. De har bland annat varit i Gråboskogen och Åhlensgaraget i Visby.
Men de hoppas att Racksis förmågor snart ska komma till användning, på ett professionellt plan. Leif har startat enskilda firman Narkotikahund Gotland och planen är att Åsa ska ansluta så småningom.
Man hoppas bland annat att nätverket Narkotikafritt Gotland ska komma igång i praktiken, exempelvis genom ett regionalt uppdrag.
– Vi har sett flera exempel på hur man jobbar på andra håll i landet. Racksi kan jobba med narkotikasök i skolor, behandlingshem eller vid flyget och färjorna, säger Leif.
De tror inte att Racksi kommer att stå sysslolös särskilt länge – dessvärre, får man kanske säga.
– Men vi gör ju också det här för att vi vill få bort narkotikan i samhället, som tyvärr inte ser ut att minska, säger Åsa.