Närproducerat det bästa valet

Vad skulle hända om kommuner och landsting ställde samma krav på den importerade maten som på den svenska när de gör sina upphandlingar?Svenska bönder tror att det skulle öka deras lönsamhet, enligt en Sifoundersökning.

Gotländskt. Susanne Welin-Berger, LRF, och Frans Brozén, lantbrukare, Fårö, visar upp gotländska ekologiska produkter. Susanne och Frans tror att obligatorisk ursprungsmärkning och en mer ansvarsfull offentlig upphandling kan få fart på tillväxten.

Gotländskt. Susanne Welin-Berger, LRF, och Frans Brozén, lantbrukare, Fårö, visar upp gotländska ekologiska produkter. Susanne och Frans tror att obligatorisk ursprungsmärkning och en mer ansvarsfull offentlig upphandling kan få fart på tillväxten.

Foto: Ulf Glimfalk

Gotland2010-09-06 15:00
Effekten av att obligatoriskt ursprungsmärka all mat skulle också öka lönsamheten, speciellt bland de djurhållande bönderna, framkommer av undersökningen som Lantbrukarnas riksförbund (LRF) låtit Sifo göra bland 3 807 bönder. Tre av fyra svenska bönder tror det här. Bland de gotländska bönderna är andelen ännu högre - fyra av fem!
Det talas mycket i valet om att jobben är viktiga och att man vill få fart på tillväxten. LRF uppmanar nu landets alla kommunpolitiker att "ta makten över maten" och säkerställa att deras kommuner endast upphandlar mat som har en kvalitet i nivå med kraven i svensk lagstiftning, när det gäller miljöregler och djuromsorg. LRF menar att det här skulle ge bättre kvalitet på maten på skolor och på äldreboenden i landet.

Gynna Gotland
Om de gotländska kommunpolitikerna skulle se till att de tjänstemän som arbetar med upphandling skulle inrikta sig mer på att handla närproducerat så skulle det gynna Gotland som helhet, menar Susanne Welin-Berger, LRF. Hon tycker samtidigt att den kommunledning som nu styr redan har visat att de tänker i de här banorna - men om det skulle bli en ny ledning efter valet så är det viktigt att även denna ledning vill tänka mer närproducerat.
Hon påpekar att det är viktigt att det finns tre saker hos kommunen - vilja, kunskap och att det finns en eldsjäl inom upphandlingen.
Frans Brozén, lantbrukare på Fårö, konstaterar att det snackas mycket men att det är "mindre verkstad". Det talas mycket om närproducerat och signaler visar att tjänstemän förstår att det är kvalitet på de gotländska produkterna men nu är det dags att gå till handling. Vill kommunen göra något för Gotland så bör den inte stirra sig blind på en prislapp utan välja gotländskt och därigenom trygga och även öka sysselsättningen på ön.
Frans Brozén påpekar att ett mer ekonomiskt tänkande skulle göra skolmaten och maten i äldreomsorgen billigare. Undersökningar har visat att man inte äter upp lika mycket som man inhandlar. I allmänhet är det 30 procent av det som köps som slängs eftersom man inte har kunskaper att kontrollera utan tror att bäst-före datum är allenarådande.
- Om man bara ger sig vinn om det här så har man gjort maten 20-25 procent billigare, konstaterar Frans Brozén.
Han påpekar också att 80 procent av det som konsumeras i offentlig mat och storkök importeras i dag. Att man som matgäst borde ställa frågan om råvarornas ursprung på restauranger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om