Någon mer Närrevy blir det inte mer.
Men Närrevyn så som den varit kan ändå upplevas i sommar - fast som utställning.
Närrevyn hade sin storhetstid på 1960 och 1970-talen och hade höga publiksiffror, ett år kom 25 000 gotlänningar för att se Närrevyn på Rondo i Klintehamn. Det blev också LP-skivor och flera TV-program.
Förra året återuppstod Närrevyn tillfäligtvis men nu blir det inget mer.
Men alla som vill uppleva vad denna institution i det gotländska samhällslivet uträttat sedan tidigt 50-tal får sitt lystmäte alldeles gratis i sommar.
Kläder, rekvisita, dekorer, ljudupptagningar, rörliga bilder, klippböcker, fotografier, en äkta cedergrenare, ja allt som Närrevyn lämnat efter sig håller man just nu på att sammanställa till en riktig nostalgitripp i När skola. Utställningen har fått namnet ”Bouppteckning” och det är precis vad det handlar om, fast lite på skämt förstås, förklarar Tommy Wahlgren.
Varför utställning just nu?
- Tyvärr är det slut med skolverksamheten i När och det är tomt där just nu. Men vi har fått hyra lokalerna av det nya fastighetsbolaget under juli, så lite liv i skolan ska det bli trots allt.
Under åren har vi samlat på oss massvis med revyhistoria så nu tyckte vi det var lämpligt att städa i garderoberna och ställa ut i skolan.
Blir det några inslag från gamla revyer?
- Jo, fast inte ”livnes”. Man kan se valda delar ur revyn ”Gåttar ör vällinggi” från 1991 på storbildskärm och man kan höra på ljudupptagningar från ”Uti vår hage” från 1965. Tre besökare åt gången kan lyssna via hörlurar på ett gammalt rullband. Sen finns det förstås revyfolk på plats hela tiden..
Vilka kommer till ”bouppteckningen”?
- Förhoppningsvis delar av publiken från tiden på Rondo 1970 till 1980 och kanske även från tiden i När bygdegård på 60-talet. Det blev sammanlagt fem revyer på Rondo och med publiksnitt på upp mot 25.000 personer varje gång. Några ska väl hitta till När skola.
Kommer man ihåg revyinslagen lite vagt och får se bilder, kläder, rekvisita och några textrader så är man snabbt på plats i minnet. Det hoppas vi i alla fall.
Så en besökande fastlänning som aldrig hört talas om Närrevyn kommer att stå som frågetecken?
- Jo säkert, men vi har ju folk på plats som kan berätta om fornstora dar. Det blir ungefär som på Fornsalen. Och hela Närrevyns historia finns att läsa på skärmvägg.
Närrevyutställningen är öppen för visning varje dag mellan 5:e och 27:e juli klockan 12.00 till 18.00. Och det är gratis inträde.