Nästa år krävs en digital- box för att kunna se på tv

Gotland är ett av tre områden i landet som blir först med att sluta med analoga sändningar. Har man nästa höst bara en vanlig teveantenn på villan men ingen digitalbox, då blir det bara "snö" i rutan.
I snart 50 års tid har vi sett tevebilder som sänds ut analogt. Men om ett år ersätts detta med digitala sändningar över hela Gotland, Gävle samt sändarområdet Motala-Linköping.

Gotland2004-09-28 04:00

På Gotland är det förhållandevis betydligt fler som i dag bara kan se analoga tevesändningar jämfört med siffran för hela Sverige. Här är det över 50 procent av hushållen som bara har en vanlig teveantenn för analoga sändningar. För hela landet är den siffran 25 procent.
I går överlämnade digitalteve-kommissionen sitt förslag till regeringen om vilka områden som ska inleda Sveriges övergång från analoga till digitala sändningar nästa år. Gotland blir alltså ett av de första områdena.
­ Orsakerna till detta är ett stort intresse från kommunens sida och att Gotland är ett välavgränsat område med lagom antal hushåll. Tillsammans med de två andra område, Gävle och Motala-Linköping så får man erfarenheter som blir värdefulla för den fortsatta övergången till digitala sändningar.
Det säger Stina Sandell, informatör inom digitalteve-kommissionen. I går var hon i Visby för att informera medierna om att den stora samhällsförändring som det här innebär, nu rullar i gång.
Under hösten väntas regeringen fatta beslut om genomförandet med start nästa år. På Gotland börjar man ersätta de analoga marksändningsnätet med ett digitalt under augusti-september. Före 2005 års slut, så ska det inte längre gå att se analog teve på Gotland.
<span class=MR>Gotland i framkant</span>
­ Det är bra för Gotland att ligga i framkant när det gäller ny teknik, säger kommunalrådet Björn Jansson (s).
Men för att kunna se digitalteve om man bara har en vanlig teveantenn, så krävs en digitalbox, som omvandlar de analoga signalerna till digitala. Det finns redan dem som har boxar och som kan se både analogt och digitalt. Men de allra flesta egnahemsägarna kan inte det.
Man måste skaffa en digitalbox. En sådan box som är för icke betalkanaler, kostar närmare tusenlappen. Sedan finns betalboxar, för kanaler som man betalar en abonnemangsavgift för. Men boxen för mindre än tusenlappen är ett minimum för att kunna se digitalteve på Gotland nästa höst.
­ Troligen kommer tevehandlarna att ge bort boxar när de säljer olika apparater, inte bara teveapparater utan kanske också om man köper en visp, tror Stina Sandell.
<span class=MR>En box per teveapparat</span>
Men det finns ett krux med nuvarande digitalboxar. Det behövs en till varje teveapparat. Har man två hemma så behövs en box till varje teve. Det finns ingen box som kan kopplas in så att man kan titta på olika kanaler, exempelvis om en i familjen vill se på ett matprogram och någon annan på sport.
­ Det har inte funnits någon marknad för en sådan digitalbox ännu. Men jag tror att det kommer, säger Lennart Ivarsson på Teracom, som svarar för sändningsnätet.
Men varför gå över till digitala sändningar? Ett skäl är att det blir bättre bild och ljud. Ett annat och mycket viktigt skäl är att man inom ett frekvensområde som är mindre än för analoga sändningar så kan man skicka ut 25-30 kanaler mot i dag tre. Man får också tillgång till en elektronisk programguide och till textteve.
Men på Gotland kommer det troligen inte att räcka med storsändaren Visby-Follingbo för att alla ska få bra bild och ljud. Mottagningsförhållandena är dåliga på framför allt norra och södra Gotland. Man kan därför behövs sätta upp ett antal mindre hjälpsändare.
<span class=MR>Får troligen åtta kanaler</span>
Det man ska kunna se när man väl har en digitalbox för kanaler som inte är betalkanaler är dels Svt:s alla kanaler, där exempelvis Svt24, Barnteve och Kunskapsteve ingår, samt troligen tre kommersiella kanaler, varav en är Tv4.
Alla behöver dock inte skaffa sig digitalbox. För dem som har kabelteve, exempelvis boende hos Gotlandshem, blir det kabelteve-operatören som får skaffa utrustning centralt. Den som har en parabol och alltså ser teve via satellit behöver en digitalbox för satellitsänd digitalteve.
Under våren nästa år går en massiv informationskampanj i gång. Den är i första hand riktad till villaägarna. Det kommer att finnas en rikstäckande hjälptelefon. information finns på kommunens hemsida liksom på digitalteve-kommissionens och på text-teve samt hos tevehandlarna.
För hela Sverige gäller alltså att digital teve helt ska ha ersatt analog teve före utgången av år 2008. Enligt Stina Sandell på digitalteve-kommissionen pågår ett teknikskifte över hela världen. Berlin är hittills det enda stället som har genomfört det för totalt 150 000 hushåll. Finland ska ha genomfört förändringen till 2007 och Storbritannien till 2010.
Digitalteve-trio. Fr.v. Lennart Ivarsson på Teracom, Kalle Löwenberg på kommunens näringslivsenhet samt kommunalrådet Björn Jansson fanns med vid den presskonferens, som hölls om digitalteve på Gotland.
Gotländsk tevehistoria. Stina Sandell från digitalteve-kommissionen berättade för medierna att kommissionen har överlämnat sitt förslag till regeringen. Ett förslag som innebär att Gotland plus två områden till blir först i landet med enbart digitala tevesändningar. Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om