Nästa års försvarsbeslut dominerade

­ I debatten är det många som framhåller att nu spara mycket pengar på försvaret. Samtidigt betonar man gärna och lika högljutt att det internationella engagemanget är viktigt och bör öka. Den ekvationen går inte riktigt ihop! Det kostar mycket pengar att skicka trupper utomlands.
Den salvan avlossade brigadgeneralen Bengt Jerkland bland annat när han i går höll det traditionella jultalet till personalen vid en samling i Exercishuset på P18.

Gotland2003-12-19 04:00
Den pågående försvarsutredningen väntas ju ge förslag om nya nedskärningar och nästa höst väntas förslag om vilka förband som ska läggas ner och vilka som får vara kvar. Den 27 februari nästa år kommer ÖB att lämna sina förslag till hur försvaret bör se ut i olika ekonomiska nivåer. Men det förslaget ska inte innehålla besked om vilka förband som ska bort.
Ett sådant förslag ska tas fram ev en gemensam grupp i regeringskansliet och högkvarteret. Gruppen kommer vara politiskt förankrad. Det betyder att andra hänsyn än rent militära kan vägas in när förslaget läggs i början av oktober nästa år, framhöll Bengt Jerkland.
<span class=MR>Lösa påståenden </span>
­ Redan nu diskuteras i media om vad som ska läggas ner. Exempelvis har det påståtts att örlogsbasen i Karlskrona ska läggas ner. Men det finns ingen grund för ett sådant påstående nu, sade Bengt Jerkland.
Den del av generalens tal som gällde framtiden tilldrog sig förstås stort intresse bland de omkring 300 av de anställda som hade samlats i Exercishuset.
Det beslut som riksdagen ska ta om ganska precist ett år, kommer att ange både färdriktningen och ekonomin för försvaret under en treårsperiod. Men även om det tas ett beslut om tre år så får detta stor betydelse också på längre sikt. Generalen tog upp några förutsättningar som han anser viktiga för försvarsbeslutet.
­ Den första gäller försvarets uppgift. I dag har vi fyra huvuduppgifter. Nu får vi en huvuduppgift, att ha förmåga och kompetens för väpnad strid. Den förmågan och kompetensen ska i nuvarande omvärldsläge räcka till att hävda våra gränser och att delta i lösande av konflikter utomlands. Detta innebär att vi slutligt lämnar invasionsförsvaret. Det är inte bara en fråga om en ny uppgift. Förändringsbehovet är sannolikt mycket stort, sa generalen.
Han påtalade vidare att det i olika sammanhang föreslagits att försvaret ska få en tydlig roll i bekämpning av storskalig terrorism. Sammantaget anser generalen att formuleringarna om försvarets uppgifter ger en mycket tydlig anvisning om att man ska satsa på ett internationellt engagemang.
­ Det innebär också att det kommer att bli mer eller mindre omfattande organisatoriska förändringar i försvarsmakten, sannolikt mer. Hur det kommer att beröra oss är det för tidigt att ha någon bestämd uppfattning om. Att det kommer att beröra oss kan vi utgå ifrån, sa Bengt Jerkland.
Bengt Jerkland inledde den här delen av talet om framtiden med en förhoppning om att det under nästa år finns en balans mellan ekonomiska och personella resurser.
Att man slipper ha ständig omplanering i besparingarnas tecken.
­ För närvarande ser det ganska ljust ut. Högkvarteret har reserverat vissa medel för en limit även detta år, sa brigadgeneral Jerkland. Ordet limit var något som han tidigare i sitt tal hade raljerat ganska friskt om.
<span class=MR>Om ordet limit</span>
Det är ett nytt begrepp som staten tagit fram när man insåg att när alla myndigheter hade fått sina anslag, så slog man igenom utgiftstaket.
­ Då infördes limit. Det får vad jag förstår inte förväxlas med den svenska översättningen av det engelska ordet limit som betyder begränsning. därav ordet limit som ju är något annat, sa Bengt Jerkland.
Julanförandet till personalen tog först upp det gångna året och allt som har hänt, framför allt i form av krig och oroligheter i Afganistan, Irak, Mellanöstern och Afrika. En tanke sändes också till den svenska bataljonen i Kosovo som ju befäl från P18 har ansvaret för. Generalens tal inramades av sång och musik. Gotlandsmusikens blåsare spelade och Gertrud Jakobsson sjöng. Vid samlingen i exercishuset utdelades också pris till årets friskvårdsbragd. Friskvårdskonsulenten Jenny Sander berättade om varför man har utmärkelsen och räknade upp namnen på alla som de olika enheterna hade nominerat. Bland dessa hade en medaljör utsetts. Det blev Anneli Gudinge, som arbetar på serviceenhetens resebyrå inom Gotlands militärdistrikt.
Prisad. Bland annat för sitt starka personliga engagemang fick Anneli Gudinge, som arbetar på serviceenhetens resebyrå, utmärkelsen Årets friskvårdsbragd.
Beslut. Nästa års försvarsbeslut blev en mycket viktig del i brigadgeneral Bengt Jerklands julanförande till de anställda. Foto: KARIN BLOMQUIST
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om