Nästan alla barn i fiskebyn dog
- Jag har aldrig sett en så intensiv katastrof. Hela byar är nästan bortspolade. I del byar finns det nästan inga barn kvar.Biskop Lennart Koskinen, chef för Svenska kyrkan i utlandet, är just nu på resa i katastrofområdet i Sydostasien. Han har besökt Phuket, Bangkok och åker idag vidare till Singapore.
- Jag har besökt de platser där svenskar, inte minst gotlänningar, har befunnit sig, säger han. Jag har känt lukten av katastrofen. Det är något som ingen bild i världen kan förmedla.
Hela skolan bortspolad
Lennart Koskinen har också besökt platsen där familjen Werkelin bodde och där Pigge Werkelin förlorade sin hustru Ulrika och sina två pojkar Max och Charlie.
- Jag har träffat Pigge vid några tillfällen, berättar Lennart Koskinen. Han verkar vara vid gott mod och är glad över att han nu kan få hem sina barn och sin hustru. När han väl kommer tillbaka till Gotland skall vi hålla en begravningsgudstjänst för hans förlorade familj.
Men den kanske värsta upplevelsen Lennart Koskinen var med om var när han besökte en liten fiskeby som låg mitt i det värst drabbade området i Thailand.
- Av ursprungligen 410 barn som bodde i byn dog 340 i katastrofen, säger han. Hela skolan är bortsopad.
Invandrare prioriteras inte
Han ser just den byn som ett möjligt objekt för biskopens katastroffond.
- Där behövs verkligen hjälp, säger han. Det finns ingen mat. Och de fiskare som är verksamma i byn är ofta invandrare. Dessvärre prioriteras inte invandrare i någon högre grad av thailändska staten.
Biskop Lennart har också träffat det team om 130 svenskar som just nu arbetar med katastrofhjälp i området. Det är både kyrkan, frivilligorganisationer och volontärer.
Duktiga thailändare
- Utan de frivilliga hade vi aldrig klarat arbetet efter katastrofen, säger Lennart Koskinen.
Men han berömmer också thailändarna för deras idoga arbete.
- Thailändarna är mycket duktiga och oerhört noggranna, säger Lennart Koskinen. Arbetet i katastrofområdet fungerar över förväntan. Thailändarna är mycket noggranna när det handlar om att säkerställa identiteten hos avlidna. Man har mycket rigorösa regler för att det inte skall ske några misstag innan man dödförklarar en person.
Sorgeturism att vänta
Svenska kyrkan har en central roll i hjälparbetet efter katastrofen och kommer förmodligen att finnas i katastrofområdet under lång tid framöver.
- Det kommer en tid då människor som förlorat anhöriga kommer att återvända till områdena, säger Lennart Koskinen. Det kan röra sig om personer som aldrig återfått någon kropp, en slags sorgeturism. Då är det viktigt att vi har många präster på plats. Vi kan hjälpa till med sorgestunder, kanske man vill lägga ner en blomma eller tända ett ljus. Vi måste försöka hjälpa människor att förstå det som inte kan förstås.
Men än är det inte så många svenskar som har återvänt till landet. Lennart Koskinen tror att det kommer vara många som åker tillbaka till nästa jul för att minnas årsdagen. Nu förekommer istället en annan form av turism, katastrofturism.
Besök vid flera företag
- Det förekommer personer som åker hit för att fotografera i katastrofens efterdyningar och förfasa sig över det som hänt, säger Lennart Koskinen. Den typen av turism är man inte så glad åt i landet.
Idag reser alltså biskopen till Singapore. Anledningen är att han skall besöka ett antal svenska företag.
- Det finns personer inom dessa företag som också förlorat en anhörig eller arbetskamrat, säger Lennart Koskinen. Mitt uppdrag är att prata om krishantering inom företag.
På onsdag kommer biskop Lennart Koskinen tillbaka till Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!