Nästan hälften har fått nya jobb

Nästan hälften av dem som blev uppsagda när slakteriet i Visby när styckningen och packningen försvann har fått nya jobb, gått i pension eller startat eget.Men 28 av de 76 är fortfarande arbetslösa.

Gotland2008-02-06 04:00
Det visar den uppföljning som livsmedelsarbetareförbundets avdelning, med förre klubbordföranden Göte Cederlund i spetsen, har gjort nu snart ett år efter att de fick lämna sina jobb.

Inga avgångsvederlag
-Jag vet inte om resultatet är bra eller dåligt, men vi hade nog trott att det skulle vara ännu svårare att få jobb, säger Göte Cederlund.
Efter 48 år på slakteriet fick han lämna sitt jobb i maj förra året. Sedan december är han pensionär. Ytterligare en av dem som sades upp har gått i pension. Inga avgångsvederlag eller avtalspensioner erbjöds i samband med uppsägningarna, men en del har fått hjälp av företaget med utbildning.
-Två personer har startat eget, två har sjukersättning och två är i så kallade arbetsmarknadsåtgärder. Och 29 personer har fått jobb. En del har fasta jobb, andra har provanställningar eller vikariat. Bara en arbetar på fastlandet, men jag tror att någon mer är på gång till ett jobb i slakteribranschen på fastlandet, säger Göte Cederlund.

Sommarjobb
I huvudsak är det de yngre som fått nya jobb. Många av de 28 som nu är arbetslösa är runt 50 år eller äldre. De flesta av dem har haft åtminstone sommarjobb, bland annat på slakteriet.
-Det är tolv personer som inte har haft någonting sedan styckningen och packningen försvann. Och för dem börjar de 300 dagarna med ersättning från arbetslöshetskassan nu att ta slut. Så det kommer att bli riktigt tufft, säger Göte Cederlund.
Många hade välbetalda jobb på styckningen och har fått känna av en väsentligt sämre ekonomi som arbetslös.
-Då hade vi ändå turen att vårt förbund precis innan varslen kom hade tecknat en inkomstförsäkring. Den har gjort att våra medlemmar fått minst 80 procent av lönen under 200 dagar, berättar Göte Cederlund.

Elva kvinnor
Av dem som fått nytt arbete har ett fåtal anställts i sin gamla bransch, bland annat på Meny Gotland. De flesta har fått jobb i byggbranschen, på byggen, byggvaruhus eller Gotlandsflis.
Av de 76 uppsagda var elva kvinnor. Åtminstone två av dem har fått nytt jobb.
Elva personer som arbetade med slakten varslades också om uppsägning eftersom lika många styckare fick chansen att utbilda sig till slaktare.

Uppföljning och möten
Tre är klara och några håller på. Men en del har också lämnat utbildningen. Det har gjort att slaktare som varslats fått vara kvar.
-Vi trodde att det skulle vara lättare än vad det visade sig vara.
Personalchefen på Scan i Visby, Peter Fohlin, och Göte Cederlund fortsätter att följa upp hur det går för dem som förlorade sina jobb.
-I vår ska vi också försöka ordna en träff för alla dem som blev av med sina jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om