Nätavgift anses för hög
Enligt Energimyndigheten är det så många som 155 av landets 200 nätföretag som tar ut för hög nätavgift av sina kunder.Gotlands energiverk AB, Geab, är ett av dem.
Ingen hårdgranskning
Just nu hårdgranskar Energimyndigheten ett 40-tal nätföretag som debiterat sina kunder en avgift som är 30 procent högre eller mer mot vad som anses rimligt. Geab är alltså inte något av de företag som hårdgranskas för ögonblicket.
- Det här är en beräkningsmodell som tagits fram i samarbete mellan Energimyndigheten och elbolagen. Den kompenserar inte fullt ut för förhållandena på Gotland, säger Lars Samuelsson, vd för Geab. Vi har mycket vindkraftverk, vi har reservanläggningar, vi har en anslutningspunkt där all el till Gotland kommer in. Det finns ingen kompensation för detta i modellen.
Anledningen till att myndigheten inte granskar fler än vad som görs, är att man inte har resurser, säger chefen för Energimyndighetens energimarknadsinspektion, Håkan Hedén till tidningen Expressen.
- Nästa år kommer vi att sänka ribban mot 1,0, säger han. Och då kommer allt fler företag att granskas.
- Vi tar gärna en diskussion med myndigheten om vi kan hitta möjligheter att sänka avgiften, säger Lars Samuelsson. Men vi kan omöjligt sänka avgiften med 27 procent. Då skulle vi få lägga ner allt underhållsarbete och utbyggnad. Man skall också veta att kundens krav på kvalité och säkerhet har ökat under senare tid. Det påverkar också våra kostnader.
Myndigheten uppmanar abonnenter att ta fram sina räkningar för 2003 och kontrollera hur mycket de har betalt och jämföra det med vad som är rimligt.
- Vi kommer inte med automatik att betala ut några pengar, säger Lars Samuelsson.
För den som slängt sina räkningar kan man be nätbolaget att plocka fram uppgifter om hur mycket man betalt för 2003. Men riktigt så lätt är det inte. En kund som varit i kontakt med Geab efter att ha läst om nätbolagens överdebiteringar, fick inte ut sina uppgifter hur som helst.
- Nej, enligt Kundtjänst skulle det kosta mig 300 kronor att få ut dessa uppgifter, säger kunden. Man undrar vad de håller på med. Vilka kostnader kan man rimligen ha för att plocka fram en så enkel uppgift.
Rätt att få tillbaka
- Vi tar ut en faktureringsavgift men exakt hur stor den här vet jag inte, säger Lars Samuelsson.
Enligt Energimyndigheten tar Geab ut en nätavgift på i snitt 5.786 kronor per år. Det som anses rimligt är 4.556, alltså en skillnad på 1.230 kronor.
- Har man betalt för mycket så har man också rätt att få tillbaka sina pengar, säger Håkan Hedén till Expressen.
- Vår uppfattning är att vi inte tar ut 27 procent för höga avgifter, säger Lars Samuelsson. När vi jämför oss med andra bolag på jämförbara orter så brukar vi hamna någonstans i mitten, vilket knappast kan anses som oskäligt. Den här modellen jobbar med ett fiktivt nät som utgår från att ?så här borde nätet på Gotland se ut?. Men så ser det inte ut. Vi arbetar inte med fiktiva nät utan verkliga nät. .
Ekerö energi är vräst
Men Geab är långt ifrån värst när det gäller nätavgifter. Den som legat klart högst under 2003 är Ekerö Energi utanför Stockholm. Det bolaget debiterade sina kunder en avgift som enligt Energimyndigheten är hela 77 procent högre än vad som anses rimligt.
Andra nätbolag som tar ut för hög avgift är den finska Fortum, tyskägda Graninge och statliga Vattenfall som äger en stor del av Geab.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!