Regionen rycker ut –sprutor till hundratals i Roma

Under vecka 11 genomför Region Gotland en vaccinationsturné över ön för att fånga upp dem som är ovaccinerade eller bara behöver påfyllnad. Först ut för det mobila vaccinationsteamet var Roma.

Maria Amér var på plats i Roma. Hon säger att det är viktigt att fortsätta med vaccinationerna.

Maria Amér var på plats i Roma. Hon säger att det är viktigt att fortsätta med vaccinationerna.

Foto: Christian Körner

Gotland2022-03-14 18:05

När GT kommer till Roma kommunhus har ett hundratal personer redan fått sina injektioner. På plats är smittskyddsläkare Maria Amér.

– Det här är den nationella vaccinationsveckan mot covid-19 som just har dragit igång. Hela veckan har vi speciella satsningar och vaccinationer på olika ställen på Gotland. Det är en mobil station som turnerar runt, säger hon.

Enligt Maria Amér är smittläget gynnsamt eftersom så många vaccinerat sig och är immuna. Men det gäller att hålla i.

– För att behålla det goda läget behöver vi se till att så många som möjligt får det här viktiga skyddet mot svår sjukdom. Det får man med vaccinationerna.

Men farorna med covid-19 är inte på något sätt över på Gotland, och på senare tid har det varit ett par dödsfall på ön i sviterna av sjukdomen.

– Vi har egentligen sett det under hela pandemin. Många fall i samhället speglar sig bland dem som är skörast med risk för svår sjukdom och död. Det är väldigt tråkigt att konstatera, men en infektion kanske inte behöver bli så allvarlig för att bli det som gör att den som är skör inte klarar sig, säger Maria Amér.

På tisdag är det mobila vaccinationsteamet i Östergarns bygdegård, på onsdag ges sprutorna på Röda korset i Fårösund. På torsdag bär det av till Havdhem bygdegård och på fredag till Lärbro församlingshem.

– Det är helt centralt att vaccinera sig. Då väljer man ju själv när det passar och du vet att det är en begränsad exponering under kontrollerad form. Blir du naturligt sjuk så vet du inte när det sker och du får en betydligt högre smittdos som kroppen ska hantera, säger Maria Amér.

Har folk börjat slappna av?

– Vi har ju kunnat öppna upp samhället och lätta på restriktionerna från den 9 februari, och i stort sett har det förlöpt väl. Däremot ser vi ju att pandemin fortfarande pågår och att folk fortsätter att testas positivt. Dessutom har vi ganska hög vårdbelastning på grund av viruset.

Men sjukdomen kan överraska igen.

– Vi vet ju inte riktigt vad som händer framöver. Så vi håller koll på pandemin både nationellt och globalt. Vad vi vet är att immuniteten går över efter en tid. Men med den bra vaccinationstäckningen vi har så hoppas vi att det blir ett lugnare läge under våren och sommaren. Sen får vi se hur hösten blir och om vi behöver en ny dos inför vintersäsongen, säger Maria Amér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!