Natoleveranser kan betyda ökade intäkter

Ett krig mot Irak kan betyda ökade intäkter för Arla. Orsaken är att Arla är huvudleverantör till Nato i Tyskland som i sin tur förser Natotrupper i arabvärlden. "Och priset är det rätta!"
Det sade Bengt Mårtensson från Arlas koncernledning när Visbykretsen i går kväll höll möte på Suderbys i Västerhejde.

Gotland2003-01-21 04:00
Kretsmötet var välbesökt och någon större kritik uttalades inte från deltagarna. Kretsrådets ordförande Eva Ingemarsson inledde med att 2002 blev ännu ett år i harmoniseringens tecken (Sverige-Danmark) och att året ägnats mycket åt satsningar på mjölkens kvalitet i projektet Arlagården.
<span class=MR>Duktiga på Gotland</span>
Hon kunde även visa att medan mjölproducenterna i övriga Sverige uppvisar en minskande produktion så är det tvärtom på Gotland. I april 1997 fanns 272 mjölkbönder i Visbykretsen som producerade 62,3 miljoner kilo mjölk. I september förra året var antalet nere i 206 som producerade 68 miljoner kilo. För Stångakretsen var 1997 motsvarande siffror 300 bönder som producerade 61,1 miljoner kilo och i september förra året 217 som fick fram 66,3 miljoner kilo mjölk.
Arla Foods styrelseordförande Lars Lamberg var en av gästerna vid mötet igår kväll. Han framhäll att fusionen med danskarna går bra men att allt inte är på plats ännu. Det gäller främst strukturrationaliseringarna, där pengarna skall hämtas in.
Han framhöll också att det är viktigt att få lika förhållanden mellan Danmark och Sverige och redogjorde sedan för hur prisutvecklingen ser ut och förutsättningarna för att skapa bra avräkningspris. Förra året blev egentligen inget bra år för Arla Foods om man ser till resultatet som blev i stort sett plus minus noll.
<span class=MR>Storsatsningen i Visby</span>
Lars Lamberg gav också en bild över den internationella utvecklingen, något som Bengt Mårtensson från koncernledningen sedan fyllde på med. Han gick in både på konkurrensläget och Arlas satsningar på att förnya produktsortimentet.
Göran Nährström, chef för Visbymejeriet gav en redogörelse för 100-miljonerssatsningen i det nya torktornet, som GA tidigare berättat om. Målet är att anläggningen provkörs i sommar och sedan skall vara i full drift från oktober i år.
Som planeringen ser ut skall invägningen öka från nuvarande 83 000 ton/år till 138 000 nästa år och år 2015 skall man vara uppe i hela 150 000 ton/år. En del av torrmjölkspulvret som ska tas fram ska gå till chokladtillverkning hos Marabou och Nestlé.
För det anställda i Stånga som läggs ner kommande årsskiftet och produktionen stoppas i november. Men om det behövs är Stånga backup för Visby, om full drift inte är i gång i oktober. Är den det, ja då kan produktionen i Stånga avbrytas redan i oktober, berättade Göran Nährström. För de 45 anställda är läget att för 35 så finns ännu inte klart med något nytt jobb.
<span class=MR>Är Stånga sålt?</span>
­ Är Stångamejeriet sålt? undrade Eva Ingemarsson. Hon fick svar av gotlänningen Tommy Jacobsson som sitter i Arlas styrelse om att man känner ett ansvar för att sälja mycket bra livsmedelslokaler och att det finns en del intressenter. Svaret är alltså att det ännu inte är sålt.
Frågor ställdes sedan till styrelseordföranden Lars Lamberg om risken för en maktförskjutning till danskarna i koncernledning och styrelse. Lars Thomsson och Lars Jacobsson oroade sig för detta och för att man beslutat lägga ner Arlas huvudkontor vid Torsgatan i Stockholm.
Han svarade att ett krav från Sverige är att man inte släpper ifrån sig mer makt. Men vem som skall efterträda Lars Lamberg, som avgår som ordförande vid kommande representantskapsmöte, det är inte klart. Danskarna har redan vd-posten och oro finns för att även ordföranden blir dansk.

Deltagarna vid Visbykretsens möte fick bland annat veta att ett krig mot Irak kan betyda ökade intäkter för Arla.
Lars Lamberg, styrelseordförande, i Arla Foods var en av talarna. Han kommer att avgå från sin post vid vårens representantskapsmöte, då valen sker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om