Nato:s nya, mer aggressiva kärnvapenpolicy

Gotland2017-03-29 10:09
31 oktober fick FN:s medlemsstater bekänna färg. Vem är för förbud av kärnvapen, vem vill ha kvar dem? Aktualiserades just i veckan.
Världen i stort är för förbud, men fyra av fem kärnvapenmakter i FN:s säkerhetsråd - Storbritannien, Frankrike, Ryssland och USA - röstade mot resolutionen.
Kina avstod, liksom Indien och Pakistan. Nordkorea röstade ja till förbud.
Sammanlagt röstade 123 stater för "att 2017 sammankalla en FN-konferens för att förhandla fram ett rättsligt bindande instrument för att förbjuda kärnvapen, vilket leder till deras totala eliminering." 38 stater emot och 16 avstod.
Canberrakommissionen hade uppdraget att lägga fram en plan för att bli av med alla kärnvapen i världen. Förslaget lades fram i Icke-Spridningskonferensen (NPT) år 2000. Antogs enhälligt!
Men idag är det andra tongångar. Enligt US är de gamla B61 bomberna symboliska vapen. De var en pant på att US inte skulle överge Europa vid ett Ryskt anfall. US har nu föreslagit att dessa vapen skall tas bort och ersättas med modernare.
Nya bomber är B 61-12. De skiljer sig från tidigare som föll fritt från bombplan. B 61-12 är styrbart och har en träffsäkerhet inom 30 m radie. Bomben förefaller vara kapabel att penetrera mer än 3 m vanlig jord innan den detonerar. B 61-12 blir alltså ett effektivt vapen mot underjordiska mål. Bomberna har en plats i nya, ännu inte offentliga doktriner om kärnvapenanvändning, i motsats till avskräckning. Detta vapen kan inte bäras av flygplan som använts tidigare, Tornado och F 16. I stället måste Natos kärnvapenländer köpa nya F 35 till mycket stor kostnad.
Totalt har Nato 160-240 kärnvapen utplacerade i Nederländerna, Tyskland, Belgien, Italien och Turkiet.
De nya doktrinerna är inte helt enkla att tolka. Nato skall fortfarande behålla sina kärnvapen så länge kärnvapen finns kvar i världen. Nato skall inte längre verka för en kärnvapenfri värld utan bara för att skapa förhållanden då en sådan värld kan vara möjlig.
Natos nukleära avskräckning vilar också till del på USs kärnvapen i Europa, vilket inte betonades i tidigare överenskommelser.
Den som vill läsa mer, men inte orkar genom hela originaltexten, rekommenderas att läsa Susy Snyders analys http://www.icanw.org/campaign-news/nato-increasing-the-role-of-nuclear-weapons/
Säg nej till Nato och kärnvapen! För ett kärnvapen fritt Norden! Säg upp värdlandsavtalet med Nato omgående! Bevara alliansfriheten!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om