Det anser Skatteverket, som nu riktar hård kritik mot företaget bakom nattklubben.
Det var 2007 som ett nytt företag tog över nattklubben i Visby. Nu har Skatteverket granskat bolagets räkenskaper för juli och augusti 2007 och domen är hård.
Detaljrik genomgång
I sitt omprövningsbeslut menar verket att företaget redovisat bluffakturor på 273 000 kronor, så den summan får inte dras av i deklarationen. Verket beräknar lönekostnaderna till drygt 340 000 kronor vilket betyder att företaget ska betala in 110 000 kronor i arbetsgivaravgifter.
Företaget får inte heller göra avdrag för moms med 68 000 kronor, som man gjort. Till detta kommer olika skattetillägg på 44 000 kronor.
När Skatteverket kontrollerade personalliggaren den 5 juli 2007 hittade man tre personer där som företaget inte sedan hade lämnat kontrolluppgifter för. Företaget hänvisade då till ett annat - Stockholmsbaserat - företag, som skulle hyrt ut tjänster till nattklubben.
Skatteverket har gjort en detaljrik genomgång av nattklubbsföretagets affärer och särskilt har man granskat det Stockholmsföretag som sägs ha hyrt ut vissa tjänster. Detta bolag har varit vilande i flera år innan konkurs inleddes förra året.
Företaget som driver nattklubben har redovisat fyra fakturor från på sammanlaget 341 000 kronor, varav moms 68 000 kronor, som sedan dragits av i bokföringen.
Men Skatteverket finner ingen redovisning från Stockholmsföretaget för dessa fakturor. Inte heller får de kontakt med någon företrädare för bolaget. Skatteverket har nu begärt in fakturor från totalt 15 företag i landet som sagt sig anlita företaget i fråga.
Ägarna av nuvarande nattklubben har uppgett till Skatteverket att den tidigare ägaren har rekommenderat Stockholmsföretaget. Men verket har pratat med denne, som sagt sig ha anlitat en helt annan firma.
Under 2006 och 2007 har drygt tio miljoner kronor betalats in på Stockholmföretagets konto - och alla pengarna har hämtats ut av privatpersoner.
"En sorts penningtvätt"
Skatteverket slår i sitt omprövnngsbeslut fast att nattklubben i Visby använt osanna fakturor, att Stockholmsföretaget använt sig av en så kallad målvakt, en person som ställt upp med sitt namn för att företaget ska vara vilande, att företaget inte har den hemsida som står angiven på fakturan, att de inte redovisat någon omsättning för 2007, samt att insättningarna på företagets konton omgående omvandlats till kontanter, allt i syfte att försvåra för Skatteverket att följa transaktionerna.
Verket menar att nattklubben använt bluffakturor för att frigöra pengar för att betala svart arbetskraft.
Kriminalinspektör Rolf Öström arbetar med ekonomisk brottslighet i Stockholm och på Gotland. Han säger att det Skatteverket här redovisat är typiskt för vissa företag.
- De säljer bluffakturor på transporter, städ- och byggtjänster. På sitt bankkonto får de betalt av företagen. De pengarna hämtas sedan ut av en så kallad springare, som skickar tillbaka pengarna till det företag som betalade in dem. Sedan kan det företaget betala svart arbetskraft för pengarna. Det handlar om en sorts penningtvätt, säger Rolf Öström.
Tre av fem misstänkta
Han säger också att när Skatteverket misstänker skattebrott gör de alltid en polisanmälan.
- Med all säkerhet får vi snart en sådan om det här företaget, säger Rolf Öström.
Förra året djupgranskade polisen fem krogar på Gotland.
- Tre av dem visade sig vara misstänkta för ekonomiska brott, säger Rolf Öström.