Visby Stift har tillsammans med Svenska Kyrkan två bänkar i festorten Aiya Napa på Cypern, istället för tält som i Visby. I sexveckor har de haft två nattvandrare åt gången som tagit emot ungdomar som antingen velat prata eller bara dricka vatten.
"Kyrkbänken"
- Alla har varit väldigt trevliga. När de svenska ungdomarna är utomlands är de inte lika modiga och kaxiga. Det gör att de håller ihop istället för att bråka, säger Inger Harlevi.
Hon har träffat cirka 500 till 600 ungdomar per natt. "Kyrkbänken" har blivit en "snackis" i Aiya Napa. Men det är inte bara svenska ungdomar som besökt bänken.
- Vi har både träffat svenskar, engelsmän och lokalbefolkning. Många undrar vad vi gör där. Men svenskarna är de som varit trevligast. Engelsmännen har en råare attityd.
Tacksamhet
Inger Harlevi har förut bara ordnat med det praktiska arbetet inför nattvandrandet och hade för första sommaren möjlighet att åka med till Aiya Napa. Hennes största minne från veckan är alla tacksamma ungdomar. Även om nattvandrandet var relativ lugnt så träffade hon på en del som var kraftigt berusade eller hade skadat sig och behövde hjälp. Att många kom tillbaka dagen efter och tackade för hjälpen beskriver hon som "magiskt".
Hur startade nattvandrandet på Cypern?
- Gotlands förra biskop, Lennart Koskinen, bjöd hit all personal från Utlandskyrkan för några år sedan. Vi berättade om vårt arbete i Visby med Varannan Vatten, det gillade den svenska prästen på Cypern. Så fixade vi så att ett liknande arbete startades i Ayia Napa.
Ska ni utveckla nattvandrandet?
- Idag har vi nattvandrare på Cypern och i Visby. Det vi gör där och här på Gotland räcker. Det behöver inte vara märkvärdigare än så.