Naturen lockar i coronatider "Det är jättebra"

Antalet besökare i de gotländska naturreservaten har ökat kraftigt. Bra för både folkhälsan och förståelsen för naturen, tycker länsstyrelsens friluftssamordnare.

En del av kuststräckan i Hall-Hangvars naturreservat.

En del av kuststräckan i Hall-Hangvars naturreservat.

Foto: Elisabet Andersson

Gotland2020-05-12 10:29

Allt fler gotlänningar tar sig ut i naturreservaten på ön. Längs Klintkustleden har antalet passeringar ökat med mellan 20 och 30 procent under mars och april i år, jämfört med förra året. Det ökade naturintresset ses också på länsstyrelsens hemsidor om reservaten, där antalet besökare har varit 55 procent fler än under våren 2019. Den personal som jobbar ute i reservaten märker också av intresset.

– De möter folk varje dag, det gjorde de inte för ett år sedan. Och det är fullt på parkeringarna. Det enda som har hänt är ju corona, så vi tror att det är orsaken, säger Mattias Vejlens, friluftssamordnare på länsstyrelsen.

Vilka naturreservat som är mest populära vet inte Mattias Vejlens, men han gissar att det är de som ligger nära tätorterna, och nämner Brucebo som exempel. Det ökade antalet besökare har hittills inte ställt till några problem med till exempel nedskräpning.

– Det verkar som om gotlänningarna sköter sig väldigt bra, säger han.

Visst kan fler människor resultera i ett ökat slitage på naturen på de platser där det går mycket folk. Men många av reservaten klarar ett ökat besökstryck och än är det långt ifrån hur det brukar vara under turistsäsongen, menar Mattias Vejlens. Han tycker det är positivt att människor söker sig ut i det fria.

– Den största fördelen är folkhälsan, att folk kommer ut i naturen och rör på sig, det är jättebra. Sedan tror jag att det kan ge en ökad förståelse för naturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!