Naturen står mot folklivet

Tältande fältbiologer och 265 utrotningshotade arter mot 100 arbetstillfällen och industriutveckling. Mycket står på spel i frågan om kalkbrytningen på norra Gotland. Enligt facket kan en nedläggning av Nordkalks verksamhet där påverka nära 500 personer.

Oroliga 2. Simon Rosén, Britta Calamnius, Alva Snis Sigtryggsson, Carolina Moretti och Orvar Lorimer-Olsson bor i protestlägret vid Ojnaremyren. Här firas Brittas födelsedag med tårta och paj.

Oroliga 2. Simon Rosén, Britta Calamnius, Alva Snis Sigtryggsson, Carolina Moretti och Orvar Lorimer-Olsson bor i protestlägret vid Ojnaremyren. Här firas Brittas födelsedag med tårta och paj.

Foto: Karl Melander

Gotland2012-08-02 04:00

Kajsa Hägbom är laborant på Nordkalk. Där har hon arbetat de senaste 17 åren. Hennes man jobbar också för Nordkalk, liksom en av hennes bröder och hennes svägerska.

Under sju av dessa år har framtiden varit oviss i och med att man inte varit säker på om Nordkalk ska få fortsätta sin verksamhet till ett nytt kalkbrott.

I juli kom beskedet, mark- och miljööverdomstolen gav företaget tillstånd att påbörja arbetet för ett nytt kalkbrott. 25 meter djupt och 170 hektar stort.

- När min dotter fick beskedet stod hon utanför bilen med darrande läpp och sa "mamma, betyder det att jag kan gå kvar i min skola". Då förstod jag hur dåligt vi har mått av det här, hela familjen, säger Kajsa Hägbom.


Ont om alternativ
Beskedet har överklagats av bland annat Naturvårdsverket och Kajsa Hägbom menar att det inte finns något alternativ om överklagan går igenom hos Högsta domstolen.

- Det är bara för oss att packa ihop våra saker och flytta här ifrån i sådana fall, säger hon.


Blommor väger lätt
Hon får medhåll i sin oro av Esso Eriksson, ordförande för Tillväxt Gotland.

- Kan vi inte behålla och få hit företag så dör området på lång sikt. Folk flyttar härifrån. I jämförelse med det väger inte några fridlysta blommor tungt, säger han.

Även Stig Hofvander, ordförande i IF Metall på Nordkalk är säker på konsekvenserna.

- Får vi inte bryta mer kalk så får vi lägga ner. Enkel matematik som kommer få stora konsekvenser för underleverantörer och familjer, säger han.


Affären byggde ut
Många av Nordkalks anställda bor i Lärbro. Där har Coop-affären nyligen byggt ut till en dubbelt så stor butiksyta och här är man inte oroade.

- Vi har inte riktigt tänkt på Nordkalk så. Visst kan det påverka oss om många flyttar härifrån. Men under sommarhalvåret har vi mycket turister så i dagsläget är vi inte oroade för att tappa några kunder, säger Mikael Hellström, driftchef för Coop på Gotland.


"Ingen hållbar lösning"
Fältbiologerna har sedan den 8 juli slagit läger vid skogen vid Ojnaremyren, i protest mot den tänkta brytningen.

- Det är rena vansinnet att börja bryta här. 265 rödlistade växt och djurarter finns i området. Dessutom kan dricksvattnet förstöras, det blir svårt att ersätta, säger fältbiologen Alva Snis Sigtryggsson.

Inte heller delar de oron om framtida jobb.

- De måste alltså förstöra naturen för att ha jobb, det låter ohållbart. Dessutom är det en kortsiktig lösning. Tillståndet för att bryta kalk gäller i 25 år. Då kommer de att ha exakt samma problem igen, säger Orvar Lorimer-Olsson som deltar i protesten.

Deras lösning på problemet är en helt annan. Om överklagan antas och Nordkalk måste stoppa sitt arbete blir området istället ett naturreservat.

- Det kan ge många arbetstillfällen och är mycket mer långsiktigt, säger Orvar Lorimer-Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om