Naturskyddsföreningen avvisas av regeringen

Regeringen avvisar på nytt Naturskyddsföreningens klagomål. Den här gången gäller det att vindkraft prioriteras före naturvärden i Lärbro.

Naturskyddsföreningen överklagade två ärenden om naturreservat till regeringen. Nu har regeringen avvisat båda klagomålen, vilket överraskar föreningen.

Naturskyddsföreningen överklagade två ärenden om naturreservat till regeringen. Nu har regeringen avvisat båda klagomålen, vilket överraskar föreningen.

Foto: Åke Carlsson/arkiv

Gotland2019-10-09 09:23

– Vi är förundrade över att bli avvisade så här tvärt. Det har inte hänt tidigare, säger Anders Lekander som är sekreterare i Naturskyddsföreningen på Gotland.

Mest överraskad är han över att regeringen inte tog upp klagomålet om ändrade föreskrifter för Ekstakustens naturreservat. Som GA berättat ville föreningen stoppa sportfisket 15 mars- 15 juli för att skydda fågellivet längs kusten under en känslig period.

Beslutet om Ekstakusten var enligt regeringen av en typ som Naturskyddsföreningen inte har rätt att klaga på. Samma sak gäller länsstyrelsens beslut att avbryta bildandet av ett naturreservat på Nors 3:1 i Lärbro.

I Lärbro hade länsstyrelsen att väga naturvärden mot vindkraft. Det fanns tre möjligheter: att bilda ett reservat som förbjuder vindkraft, alternativt ett reservat som möjliggör etablering av vindkraft. Länsstyrelsen valde det tredje alternativet, att prioritera vindkraften och avskriva ärendet om ett naturreservat.

Naturskyddsföreningen överklagade till mark- och miljödomstolen, som skickade ärendet vidare till regeringen. Föreningen påpekade att vid Nors finns höga naturvärden, och att de väger tyngre än behovet av vindkraft. Man yrkade därför i första hand på ett naturreservat som förbjuder vindkraft, men kunde även tänka sig vindkraft. Viktigast med reservatsbildningen var att stoppa planerad skogsavverkning, vilket hotade naturvärden.

Naturskyddsföreningen uppfyller miljöbalkens krav för att få överklaga, det är en förening som funnits i mer än tre år, har över 100 medlemmar och som uppgift att tillvarata naturintressen. Men det ger inte rätt att överklaga alla typer av beslut.

– Vi håller på att undersöka hur vi ska gå vidare. Naturskyddsföreningens egna jurister ska titta på regeringens beslut och se om det går att överklaga.

När det gäller reservatet vid Ekstakusten ser Anders Lekander små möjligheter att påverka. Då är möjligheten större vid Nors i Lärbro, eftersom etableringen av vindkraft kräver bygglov som går att överklaga.

Gemensamt för de avvisade besluten är att handläggningen i regeringskansliet gått snabbt. Där har Naturskyddsföreningen ytterligare ett ärende. Tillsammans med föreningen Rädda Valleviken överklagade man länsstyrelsens beslut om naturreservatet Slite skärgård. Beslutet, som även Gotlands husbehovsfiskeförening överklagat, fick regeringen i december 2016.

Karta: Lärbro
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!