Naturvänner står enade i kamp för Södra hällarna

I en skrivelse till alla kommunfullmäktiges ledamöter gör nu öns naturvänner gemensam sak för att bevara Södra hällarna.

Gotland2009-12-09 04:00
På måndag ska kommunfullmäktige besluta om den fördjupade översiktsplanen för Visby-området, kallad "Hela Visby". Gotlands botaniska förening, Gotlands ornitologiska förening och Naturskyddsföreningen Gotland har inför detta samlats i en enad front för att bevara Södra hällarna obebyggt. Man vidhåller önskemålet om att områdets värden säkras genom att göra det till en Nationalstadspark, eller åtminstone ett kommunalt naturreservat.
Föreningarna har tillsammans cirka 2 580 medlemmar, vilka anser att förslaget blir en investering för Gotlands bästa för lång tid framöver.
Dessutom säkras platsens speciella naturtyp och fortlevnaden för de 50-talet skyddsvärda växter och djur som finns inom området.

Hittar nya arter
- Så sent som i november hittade vi ytterligare två svamparter där. Det är ett väldigt rikt område, nya arter hittas hela tiden, säger Jörgen Petersson, ordförande i Gotlands botaniska förening.

Cd med bildspel
Alla kommunfullmäktiges ledamöter har i dagarna fått föreningarnas skrivelse samt en cd med ett bildspel som visar Södra hällarnas natur och arter.
- Vi vill försäkra oss om att alla politiker får all korrekt information, och vi vill visa att vi inte representerar ett särintresse, menar Jörgen Petersson.
Under kommande helg kommer dessutom nätverket som arbetar för att bevara Södra hällarna att finnas på Östercentrum för att informera och svara på frågor från allmänheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om