Naturvänner vandrade där Nordkalk vill bryta

Över 180 röda prickar. Varje prick representerar skyddade växt- och djurarter i Ojnareskogen.
Ur naturskyddsföreningarnas perspektiv är det otänkbart att Nordkalk AB får tillstånd för provbrytning.

Gotland2005-07-25 06:00
Jörgen Petersson är ordförande i Botaniska Föreningen på Gotland. I sommar inventerar han växtlivet i Ojnareskogen mellan Rute, Bunge och Fleringe socknar. Det är här Nordkalk AB vill göra provbrytningar och öppna en ny kalktäkt. På mark som är av riksintresse för naturvård.
Fler inventeringar görs av lavar och av svampar, precis som för Jörgen Petersson på uppdrag av Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning. Redovisningarna kommer att ingå i beslutsunderlaget när Länsstyrelsen avgör om Nordkalk AB får tillstånd att bryta här eller inte.
I går samlade Botaniska Föreningen, Ornitologiska Föreningen och Naturvårdsföreningen ett drygt femtio-tal personer till en vandring genom området. Den började på den gräsbeklädda Ojnarevägen, som Nordkalk AB kommer att köra tunga lastbilar på om deras tillståndsansökan går igenom.
- Det vore fruktansvärt. Vägen kan vara 1000 år gammal. Här finns järnålderslämningar och dessutom outgrävda gravar, säger Olov Söderdahl från föreningen Bevara Ojnareskogen.
Precis som alla andra som deltog i vandringståget är han emot Nordkalk AB:s planer och driver opinion i frågan.
Hittills har Jörgen Petersson noterat över 180 förekomster av ett antal skyddade arter. Det handlar om rödlistade arter och det handlar om arter som ingår i EU:s art och habitatdirektiv. Vissa av dem är mycket sällsynta. Gaffelfibblan som bara finns på Gotland och Kinnekulle, och Kalknarven som bara finns på Gotland och Öland, är två exempel. Båda är rödlistade och anses akut hotade.
Under vandringen i går såg sällskapet även hotade fjärils- och fågelarter, som apollofjärilar, svartfläckiga blåvinge och nattskäror.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om