Naturvårdsdirektörn: "Det kittlar fantasin" Länsstyrelsen ny förvaltare för Gotska Sandön

Länsstyrelsen Gotland blir sannolikt Gotska Sandöns nye förvaltare.
­Ön kommer närmare Gotland ­ det här väcker ju tankar på vad vi vill med ön, säger länsstyrelsens Karin Gottlander.
Polismyndigheten fortsätter att vara en av de ekonomiskt ansvariga för tillsynen, trots att de tillskrivit regeringen för att få slippa.

Gotland2003-09-23 04:00
Gotska Sandön är i dag den enda nationalpark som fortfarande har Naturvårdsverket som huvudman. Från och med årsskiftet förmodas öns förvaltning ­ och förmodligen huvudmannaskap ­att hamna hos länsstyrelsen Gotland.
Rent konkret innebär det byte av arbetsgivare för personalen på Gotska Sandön: fyra heltidsanställda som bemannar ön två och två. Länsstyrelsen ges också möjlighet att påverka verksamheten på ön.
Vissa frågor rörande personal, ersättning för administrativa merkostnader och hantering av finansieringen återstår att lösa och på torsdag besöker Naturvårdsverket länsstyrelsen på Gotland för att fortsätta diskussionerna.
Enligt Naturvårdsverkets Ingvar Bingman finns dock inga stötestenar som riskerar att stjälpa överenskommelsen. Länsstyrelsens naturvårdsdirektör Karin Gottlander instämmer och menar att det nu handlar om teknikaliteter och att det pekar mot att länsstyrelsen blir ny huvudman.
Hon menar att "ön då kommer närmare Gotland" och att det väcker funderingar kring dess verksamhet.
Vill öppna ön
­Förut var vi där som besökare, nu kommer vi att titta på ön med andra ögon. I dagsläget är det fokuserat på kulturhistoria och -byggnader, medan själva naturen kan kännas lite mindre tillgänglig.
Länsstyrelsen har redan börjat fundera på hur man kan "öppna" ön. Gottlander nämner tydligare skyltning, informationsbroschyrer och specifik guidning som exempel.
­ Ön har bland annat en väldigt speciell insektsflora som kan vara svår för besökare att ta till sig.
En av länsstyrelsens första uppgifter blir att uppdatera öns skötselplan, där man inventerar och anger naturvärdena och hur man bäst bevarar dem.
För att länsstyrelsen formellt ska bli ny huvudman krävs en ändring av nationalparksförordningen. Det beslutet fattas av regeringen och förhoppningen är att så ska ske före årsskiftet.
Samarbetsavtalet klart
År 1985 beslutade regeringen att bemanningen av nationalparken ska finansieras av huvudmannen Naturvårdsverket och Sveriges meteorologiska institut, Sjöfartsverket, Försvaret och Rikspolisstyrelsen (via Polismyndigheten i Visby). Senare har också Telia Mobitel medkommit.
I år skulle samarbetsavtalet omförhandlas och i juli berättade GA att Rikspolisstyrelsen motsatt sig att dela på kostnaderna, eftersom ön inte längre är ett militärt skyddsområde. Nu har dock polisen skrivit under ett nytt treårigt avtal, som innehåller en utredningsklausul. Om regeringen skulle riva upp beslutet från -85 upphör avtalet att gälla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!