"Naturvårdsverket bromsar Gotland"

Naturvårdsverket bromsar Gotlands utveckling! Det menar kommunalrådet Lars Thomsson, som anser att myndigheten punktmarkerar gotländska strandskyddsärenden. - Tar man bort vårt uppdrag, kan det bli svårt att se några stränder på Gotland, kontrar Nils Hallberg, Naturvårdsverket.

SKYHÖGT. Hyrorna i Gotlandshems nya lägenheter på Galgberget i Visby blir skyhöga. "Det krävs kärnfamiljer med två inkomster för att ha råd att bo här", säger Lars Thomssonn bekymrat.

SKYHÖGT. Hyrorna i Gotlandshems nya lägenheter på Galgberget i Visby blir skyhöga. "Det krävs kärnfamiljer med två inkomster för att ha råd att bo här", säger Lars Thomssonn bekymrat.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2010-03-04 04:00
Naturvårdsverket punktmarkerar gotländska strandskyddsärenden, menar kommunalrådet Lars Thomsson (c).

Känns stötande
I gårdagens GT framförde han kritiken på Folkbladets ledarsida.
- För mig känns det stötande att Naturvårdsverket bromsar Gotlands utveckling. I många fall har de inte ens varit på platsen och tagit del av de lokala förhållandena, säger han bland annat.

Flera exempel
Men att Gotland skulle punktmarkeras, motsätter sig Nils Hallberg, jurist på Naturvårdsverket, bestämt när han får höra om kritiken.
- Vi för ingen statistik över hur många ärenden vi har på Gotland eller på andra ställen, så att Gotland skulle vara överrepresenterat kan jag över huvud taget inte kommentera. Vi ser till miljön, och vi har regler och lagar som är till för att tillämpas. Om det sedan är på Gotland eller i Gällivare spelar ingen roll, säger Nils Hallberg.
Lars Thomsson tar upp fyra gotländska ärenden som exempel:
- De har överklagat Max Hanssons ärende. På Furillen har de överklagat Björn Ulvaeus ärende fyra gånger trots att byggnadsnämnden, länsstyrelsen och miljödomstolen kommit till samma bedömning i ärendet. På Norderstrand har de överklagat strandrestaurangen två gånger. Och på Fide camping har de överklagat 20 campingstugor, redogör Lars Thomsson i sin kritiska text.

Inte medvetet
Nils Hallberg medger till viss del att det varit mycket Gotland i fokus på senare tid. Men, betonar han, inte på grund av något medvetet val från Naturvårdsverkets sida.
- Av olika anledningar har det blivit mycket fokus kring ett par av de här ärendena, bland annat eftersom riksmedia tagit upp en del. Men det också så att det har gjorts kontroversiella bedömningar som gett ärendena det fokus de förtjänar, resonerar han.

Tar kritiken med ro
Att kommunalrådet kommer med den här kritiken tar Nils Hallberg trots allt med ro.
- Det som påstås här ligger utanför den verklighet som jag jobbar i, fastslår Nils Hallberg.
- Att dra Gotland framåt näringslivsmässigt är förstås en viktig parameter, men det borde väl också vara en viktig parameter att man gör det enligt de lagar som finns.
Lars Thomsson. Foto: Bengan Zettergren/Arkiv
Lars Thomsson. Foto: Bengan Zettergren/Arkiv
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om