Naturvårdsverket vill ha nationalpark vid Ducker
Bästeträsk med omgivande hällmarker och skogar ingår i Naturvårdsverkets nya nationalparksplan.- Som nationalpark skulle Ducker i Bunge vara en tillgång inte bara för norra ön utan för hela Gotland, menar Björn Hjernquist.
Norrsatsningar. Maria Karlsson satsar på småskalig besöksnäring med tryffeljakt och boende vid Bräntings gård i Rute. Stenugnsbageriet är ett annat exempel på företagsamhet som lyfter norra Gotland. Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
- Bästeträsks stora, orörda mosaik av kalkhällmarker, agmyrar och skogar är ett unikt område som vi prioriterar högt. Vi vill gärna inleda ett samarbete med kommun och länsstyrelse för att bilda en nationalpark. Förutsättningen är att det inte blir ett nytt kalkbrott. Området är det främsta i sitt slag i Sverige och är även unikt i ett europeiskt perspektiv, tillägger han.
Rödlistade arter
Vid miljödomstolens förhandlingar i Visby kom mycket att handla om rödlistade arter som gulfläckig praktbagge och hårig dolkstekel, gaffelfibbla och falsk guldlav. Och så förstås om Gotlandssnoken, unik för ön och med Ducker i Bunge som ett favorithäng.
I fokus vid förhandlingarna stod området med hällmark, våtmark och hällmarksskog, och med de två intilliggande Natura 2000-områdena Bräntings hajd och Bästeträsk. Men framförallt kom förhandlingarna att handla om vatten, ytvatten och grundvatten, sött och salt, om vatten i brunnar, i myrar och vätar.
- Exploatören har erbjudit sig att flytta unika arter. Men det är helheten vid Ducker som är unik. Det handlar om värdet att vara på ursprunglig plats och inte att göra om naturen till ett växthus eller en djurpark.
Det säger Magnus Martinsson, med erfarenhet som utredare och tidigare knuten till länsstyrelsen.
- Bildandet av en nationalpark där leder till ett långsiktigt hushållande med områdets resurser. Med ett nej till kalkbrytning har vi fortsatt möjlighet att ångra oss. Börjar vi bryta, då är den möjligheten förlorad.
Han konstaterar att de aktuella markerna varit trampade av lamm och människor i generationer. Visserligen är naturen där känslig, men den klarar en anpassad naturturism.
Möjligheter
Nu har miljödomstolen sagt nej till Nordkalks ansökan om ett nytt kalkbrott i Bunge. Skälet är att riskerna för att vattnet och de omgivande naturområdena ska påverkas hindrar tillstånd enligt miljöbalken.
Sista ordet är inte sagt. Ärendet kan överklagas, först i miljööverdomstolen och därefter hos regeringen. Blir det inte kalkbrytning kan området istället bli en ny nationalpark, den första på Gotland.
- Se möjligheterna med en nationalpark. Med ett sådant beslut finns det också pengar för att utveckla området. Naturvårdsverket ger förutsättningarna. Sedan kommer det an på initiativ från lokala entreprenörer som har bra idéer att genomföra.
Björn Hjernquist, med mångårig erfarenhet från naturskyddsföreningens reservat Lilla Karlsö, pekar på möjligheterna att med stöd från länsstyrelse och kommun bidra till att utveckla området vid Ducker som nationalpark.
- Bygg ett naturrum vid Ar och öka tillgängligheten vid forskningsstationen. Det skulle kunna bli ett fint center med café och utställningar.
- Jordbrukare i området kan kanske ordna ridturer eller körturer med häst och vagn, arrangera dagsutflykter och guidade turer med övernattningar. Som nationalpark skulle Ducker i Bunge vara en tillgång inte bara för norra ön utan för hela Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!