Nätverk för lokal odling
Nästa år kan gotländska livsmedel bli en ännu vanligare syn i butiker och på restauranger i Stockholm.Ett nytt nätverk för distribution av lokalt odlade produkter håller på att byggas upp.
Idén är att livsmedelsproducenten själv ska sälja sina produkter till konsumenterna och samtidigt kunna svara på frågor om odling och djurhållning. Ett av kraven är att alla produkter som säljs måste vara närproducerade. Men projektet har en del brister, anser John Higson, initiativtagare till Bondens egen marknad i Sverige.
Det tilltalar bara en liten del av bönderna, når ett begränsat antal konsumenter och pågår endast mellan 10 och 12 veckor per år. Vi behöver ett flöde året runt, tycker han.
<span class='mr'>Inflöde av livsmedel</span>
Higson arbetar nu för att kartlägga intresset hos jordbrukare att leverera direkt till centrala Stockholm. Gotland ligger i det här fallet i den zon som räknas till huvudstadens närområde. I går föreläste han i Visby för jordbrukare, och försökte övertyga dem att ansluta sig till projektet.
Idén är att skapa ett antal återförsäljare i Stockholm som kan ta hand om ett stort inflöde av livsmedel. Genom att koncentrera försäljningen till ett litet område i staden sparas pengar på transporter, menar Higson.
Därför läggs nu krafterna på stadsdelarna Södermalm och Gamla stan. En butik, en restaurang och två kaféer som enbart säljer närproducerat ska öppnas. Restaurangen beräknas stå färdig i april nästa år.
Ytterligare ett projekt är på gång. Fyra skolor och ett äldeboende tänker ta delar av sin mat från de närproducerande bönderna.
<span class='mr'>Streckkod visar gården</span>
Higson försöker vidga projektet och vill starta ett eget distributionsnät för jordbrukarna. Varorna ska snabbt transporteras till huvudstaden och säljas till bland annat restauranger och skolor. Streckkoder på varorna visar vilken gård de kommer från.
I USA finns redan ett liknande system. Bonden har en handdator med sig ut på fältet och kan lägga in uppgifter om den kommande skörden. Det ger bland andra kökschefer information om var de hittar de färskaste produkterna. Higson vill starta en liknande utveckling i Sverige.
<span class='mr'>"Tänk samarbete"</span>
Efterfrågan i Stockholm är så stor att jordbrukarna kan få ett bra pris på sina produkter, hävdar han.
Några av åhörarna vid gårdagens möte undrade om inte de små leverantörerna riskerade att slås ut av de större.
Men Higson menade att kunder ofta vänjer sig att köpa varorna framställda av en viss jordbrukare.
Tänk inte konkurrens, tänk samarbete. De stora företagen är era konkurrenter, sade John Higson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!