Narkotika har blivit alltmer lättillgängligt för köparna. Det visar en rapport från Brå, som pekar ut sociala medier, chattappar och internetförsäljning där köpare kommer i kontakt med säljare. Gotland hör till de län där öppen försäljning på gatan sker relativt sällan, och då oftast först efter kontakter i chattforum.
En omfattande handel på Gotland nystas just nu upp av polisen. I höst väntar rättegång för fyra personer i ett nätverk, som misstänks ha sålt stora mängder knark. Ett par hundra tabletter och nära ett halvt kilo amfetamin och lika mycket cannabis ska ha sålts från bostäder i Visby.
Polisen har beslagtagit ett par mobiltelefoner, varav en hittades inlindad i aluminiumfolie, i vilka man lyckats spåra försäljningen och kontakter bland annat på Snapchat.
– Det här är en huvuddistributör, en av de större på Gotland, säger narkotikapolis Johan Häglund som tillsammans med åklagaren har jobbat med fallet.
En elcykel ska ha köpts in, enligt åklagaren i syfte att använda för att distribuera narkotikan till köparna. Pengar från knarkförsäljningen ska också ha satts in och tagits ut ur bankomaten i gallerian på Östercentrum. Drygt 60 000 kronor hittades i sedelbuntar i en soffa, samt listor med namn på köpare och säljare.
– Det finns skuldlistor och många har handlat på krita. Det är 20 till 30 personer, men man kan våga påstå att det finns fler. Av de som handlar narkotika på Gotland är det här toppen på ett isberg, säger Johan Häglund och menar att det handlar om hundratals personer på ön som handlar med narkotika.
Droger köps ofta på Darknet, en del av internet där köparna är anonyma. Brå har bearbetat drygt 10 000 Darknetköpare som polisen ändå har lyckats identifierade. Många visade sig bo längre bort från öppna gatuförsäljningsplatser och köparna har generellt bättre inkomster och utbildning.
– Det är personer som inte vill umgås i kriminella miljöer, men ändå vill ha tillgång till narkotika, säger Johan Häglund.
Han menar att den stora vägen för narkotikan att nå Gotland är med färjorna, men att polisen saknar resurser.
– Som narkotikapolis är det besvärande att det finns personer som vi vet håller på, men som vi inte kan jobba mot, säger Johan Häglund.
2015 skrotades narkotikaenheten hos polisen, och risken att åka fast har sedan dess minskat.
– Definitivt, om du håller på med organiserad narkotikaförsäljning, säger han.