Så drabbades Gotland av stormarna

De senaste dagarnas blåsoväder som stundtals nästan nådde orkanstyrka ställde till bekymmer runt om på ön. Bland annat rök en brygga i Burgsvik och många hushåll blev strömlösa.

Det stormade rejält på hela Gotland. Färjor, flyg och elabonnenter drabbades hårt.

Det stormade rejält på hela Gotland. Färjor, flyg och elabonnenter drabbades hårt.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2022-01-21 20:03

Under onsdagen var vindbyarna mycket hårda och prognoserna pekade på att det skulle mojna framåt torsdagen. Så blev det inte.

Istället blåste det 30,9 meter per sekund i byarna i Fårösund och det räknas som svår storm, nosande nära gränsen för orkanstyrka som går vid 32,7.

Östergarnsholm nådde på torsdagen som mest 29,3 meter per sekund, och Hoburg 25,5 under torsdagen. Och stormandet liksom SMHI:s gula vädervarning fick förstås följder. 

– I hamnen I Burgsvik blåste badbryggan sönder och trapporna till bastun blåste bort. Det blåste även ner träd, och studsmattorna inne på gårdar virvlade runt, säger Birgitta Edlund som bor i samhället.

Även Visby hamn fick smaka på kraften i vädrets makter. Två segelbåtar på vinterförvaring blåste ner i asfalten och jättegrindarna som man kör igenom när man lämnar terminalen gav vika och totalhavererade. Men det stannade inte där.

– Det blev lite större skador på fenderverken som skyddar färjorna när de är i hamn och det fick vi åtgärda med tillfälliga uppblåsbara. Och så blåste taket på en av passagerargångarna av. Där kommer man få gå under bar himmel ett tag, det går att förflytta sig säkert, men vi får hoppas att det inte börjar snöa, säger hamnchef Mats Eriksson.

Och det var inte bara Destination Gotland som fick ställa in avgångar. Även i Fårösund tvingades färjorna ligga kvar i hamn när det stormade som värst. Sophämtningen drabbades av störningar både på grund av halkan och den bråte som blåste ut på framförallt småvägar. Att vindarna vräkte omkull många sopkärl gjorde hämtningen ännu svårare.

För Geabs kunder blev det också tufft. Totalt drabbades 12 900 hushåll och företag av strömavbrott på ön.

– För vår del började problemen klockan tre natten till den 20 januari och pågick som mest i 23 timmar. Nästan 13 000 abonnenter fick strömavbrott, oftast på grund av träd som fallit över våra ledningar. Avbrotten var utspridda över hela Gotland, men mest på mellersta och norra delen. Störningsarbetet har trots de besvärliga förhållandena gått väldigt bra tack vare att personalen kämpat. De som var strömlösa längst var utan el i åtta timmar, och tjugo över två natten till fredag hade de sista fått tillbaka strömmen, säger Kalle Blomberg som är elnätschef på Geab.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!