Nedläggning kan gynna lokala företag

Gute Chark i Sanda kommer att satsa på en egen styckningsavdelning och räknar med att den ska ge jobb åt tio personer.
- Vi har funderat på det här ett tag och nu när Swedish Meats lägger ned styckningen på Gotland har vi fått en extra skjuts att förverkliga våra planer, berättar Robert Nilsson, ägare och vd för Gute Chark AB.

Gotland2006-08-24 06:00
Han startade företaget för tolv år sedan och i fabriken i Sanda tillverkas charkuterivaror av gotländskt kött från gris, nöt och lamm. De senaste åren har familjeföretaget planerat för en expansion.
- Vi kommer att bygga en ny fabrik här vid Lilla Varbos i Sanda, berättar Robert Nilsson. Och då har vi tänkt att den gamla fabriken ska användas för styckning. Dels styckning till vår egen produktion, dels till butiker.
I dag arbetar fem personer i företaget. När den nya fabriken är klar räknar Robert Nilsson med att utöka antalet anställda till uppemot tio personer. Och till detta kommer styckningsavdelningen med ungefär tio anställda.
Ännu finns inga ritningar på den nya fabriken, men i september kommer att bli fart på att förverkliga planerna. Via Almi företagspartner kommer man att anlita en konsult för att förverkliga planerna. Men det kan nog ta ett tag innan den nya fabriken och styckningsavdelningen är klara att tas i bruk. Om ett, senast två år räknar Robert Nilsson med att det ska vara klart.

Lokaler hos Swedish Meats
I dag sker ingen styckning vid Gute Chark, som bland annat tillverkar olika sorters korv och rökta produkter men också mal gotländsk färs från gotländska lamm och nöt till öns skolor.
Nya jobb för de styckare som förlorar sitt arbete när Swedish Meats vid årsskiftet flyttar styckningen från Visby till anläggningar på fastlandet kan det också bli vid Meny Gotland. Företaget hyr idag lokaler i Swedish Meats anläggning på Lundbygatan i Visby. Herbert Schöfl som driver företaget hoppas att han kan hyra in sig i styckningsavdelningen och utöka styckningen.
- I någon form kommer det att bli. Hur många jobb det kan ge är för tidigt att säga något om. Men jag har redan fått frågor från dem som nu riskerar att förlora sina jobb om jag kan erbjuda dem anställning.

Väntat besked
Meny Gotland köper en hel del hela djurkroppar av Swedish Meats, framför allt lamm. Men även annat kött som då till stor del är grovstyckat och sedan finstyckas av Meny Gotlands anställda.
- Beskedet om att lägga ned styckningen var väntat, säger Herbert Schöfl. Det är naturligtvis tragiskt för dem som förlorar sina jobb, och det blir en omställning men jag tror att det finns alla möjligheter att göra något bra av det här. Det viktiga är ju att slakteriet blir kvar.
Meny Gotland startade för tre och ett halvt år sedan i gamla kycklingslakteriet i Visby och började med förädling av gotländska produkter, bland annat grillspett och rulader. I dag har företaget tio heltidsanställda och levererar en hel del till restauranger och butiker på ön, men även till en del storhushåll på fastlandet. Och framöver hoppas Herbert Schöfl alltså att kunna utöka produktionen ytterligare och satsa mer på styckning.
- Om all styckning skulle försvinna från Gotland så innebär det att vi tappar hela möjligheten att arbeta med regionala produkter. Det är så kortsiktigt, säger Susanne Berger Welin, på Livstek i Visby som arbetar med att hjälpa lokala företag att utveckla produkter och förädla gotländska råvaror.

Märkning kan försvinna
Om de gotländska djurkropparna styckas på fastlandet så ingår det i den övriga produktionen och då kan Swedish Meats inte garantera att det är gotländskt kött som kommer tillbaka till ön, därmed försvinner möjligheten att märka det "gotländskt kött" när det säljs, menar Susanne Berger Welin, som hoppas på de mindre företagen som Gute Chark, Meny Gotland och Ejmunds i Roma när det gäller att lyfta fram det gotländska och ge nya jobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om