Nedläggningar drabbar de svaga
Håkan Juholt, (s), kallar sig Gotsams pappa.Men han är en arg fader.Jag har varit ledsen och förbannad på de myndigheter som har trilskats, säger försvarsberedningens ordförande.
<span class='mr'>Attacker mot färjorna</span>
Men det handlar inte om att jaga förrymda interner eller slå ner demonstrationer som spårat ur. Försvarets uppgift ska även i fortsättningen vara att värna landet vid olika typer av angrepp.
Det kan handla om attacker mot gotlandsfärjorna eller Stockholms tunnelbana, nämner Juholt som exempel.
En av förutsättningarna är ett bättre samarbete mellan myndigheterna. Gotsam är ett försöksprojekt som dragit ut på tiden på grund av att de lokala myndigheterna varit oense om bland annat placeringen av det gemensamma högkvarteret.
Det är klart jag blir upprörd, riksdagen var enig om projektet. Men nu är det i gång och ligger så långt före att andra bestämt att följa efter, konstaterar Juholt och syftar på Västsam, ett spirande samarbete mellan myndigheter i Västsverige.
Han har ett stort inflytande över höstens försvarsbeslut. Det är försvarsberedningen som förser regeringen och riksdagen med underlag inför beslutet.
<span class='mr'>Mörkret kommer också här</span>
Ett mindre men vassare försvar, det har varit en återkommande fras i debatten på senare år.
Min farmor har upplevt två världskrig. Hon är övertygad om att det svenska försvaret är nedlagt och att det är jag som är skyldig till det, berättar han, halvt på skämt.
Ordföranden talar om betydelsen av att bygga ett försvar med förmåga att agera nu, inte om fem år. Den nya hotbilden gör att förvarningarna och möjligheterna att förbereda sig bara väntas bli kortare. Men även om hoten för närvarande verkar svaga inbillar sig inte Juholt att vi lever i den eviga fredens tid, säger han.
Jag är inte naiv. Jag har två grabbar som är nio och elva år gamla och är helt övertygad om att de under sin livstid kommer att få uppleva att någon försöker betvinga Sverige. Mörkret kommer också här.
<span class='mr'>Svaga orter drabbas</span>
Vid försvarsbesluten 1996 och 2000 fanns det förband som var självklara att lägga ner, hävdar Juholt. Den här gången blir det inte lika lätt.
Nu är det bland de väl fungerande utbildningsplattformarna som besparingarna ska göras.
Hänsyn kommer att tas till de arbetsmarknadspolitiska förutsättningar på regementsorterna, om än i mindre skala än vid tidigare försvarsbeslut. Nedläggningar kommer liksom tidigare att drabba svaga orter, förvarnar försvarsberedningens ordförande.
Om drygt en månad ska regeringen överlämna sin proposition om försvarsbeslut till riksdagen. Då offentliggörs också listan på vilka förband som drabbas. I december fattar riksdagen det slutgiltiga beslutet.
Ännu pågår kampen i landet att rädda hemortens regemente. Den gotländska riksdagsledamoten Lilian Virgin (s) har sitt tjänsterum i närheten av Juholt och ger honom inte en lugn stund, uppger han.
<span class='mr'>Imponerande gäng</span>
Under gårdagens besök på Gotland samlade Håkan Juholt på sig ytterligare information om statusen på förbandet.
Jag är imponerad av det jag sett. Det är ett bra gäng, berömmer Juholt.
Och som ni kanske är tvungna att avveckla?
Ja.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!