Nedläggningar drabbar flera skolor: ”Behöver anpassa”

Trots 14 miljoner kronor mindre att spara fattade nämnden på onsdagen beslut om nedläggning av förskolan i Eskelhem och mellanstadiet i Stenkyrka.

Ordföranden Oscar Lindster (S) på Högbyskolan Hemse, där barn - och utbildningsnämnden hade förlagt onsdagens sammanträde.

Ordföranden Oscar Lindster (S) på Högbyskolan Hemse, där barn - och utbildningsnämnden hade förlagt onsdagens sammanträde.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2025-02-05 14:51

Det var med tillfällig lättnad som barn- och utbildningsnämnden kunde inleda onsdagens sammanträde som hölls på Högbyskolan i Hemse. Efter ett sent besked och politisk överenskommelse i majoritetspartierna under tisdagen kunde skolan undantas besparingskrav på 14 miljoner kronor för i år. Stora sparkrav finns ändå kvar.

– Vi kan pusta ut nu, eftersom de kraven inte kommer nu. Men skolan är fortfarande underfinansierad, säger Martin Karlsson, Sveriges lärares representant på sammanträdet.

Ur lärarnas synvinkel, menar han, är det omöjligt att osthyvla bort de mer än 20 miljoner som skola och förskola ändå måste spara.

– Jag tror fortfarande att vi är för många små skolor på Gotland, säger Martin Karlsson.

undefined
Ordförande Oscar Lindster (S) och Sveriges lärare Gotlands Martin Karlsson på väg till lunch på Högbyskolan, där mötet hölls.

Nämnden hade just två uppmärksammade sådana ärenden att ta ställning till, där föräldrar i båda fallen engagerat sig hårt för sin bygd. Dels ett beslut kring en permanent flytt av mellanstadiets elever från Stenkyrka till Väskinde skola, där de tillfälligt går nu. Men också frågan om en nedläggning av förskolan i Eskelhem, så som föreslagits.

Beslutet blev också nedläggning av Eskelhem, från och med hösten 2025, och att lägga ner mellanstadiet i Stenkyrka.

Trots ännu en nedläggning av en förskola och ett mellanstadium i två landsortssocknar håller nämndens ordförande Oscar Lindster (S) inte med Martin Karlsson och Sveriges lärare om att det vore bra med nedläggning av ytterligare ett antal mindre skolor, till förmån för de större som blir kvar.

– Vi behöver ha skolor spridda över hela ön, för att det ska vara möjligt att bo och leva där, säger Oscar Lindster.

Däremot ser han med oro på att behovet av särskilt stöd till elever ökar, samtidigt som prognosen är ett tapp på 1 000 elever under en tioårsperiod. 

– Tappar vi barn och elever behöver vi anpassa organisationen. Och det gör vi redan, Vi har beslutat om nedläggning av Polhemskolan, Klubbsvampens förskola, nu hade vi Eskelhem och Stenkyrka på dagordningen, säger han.

undefined
Martin Karlsson, Sveriges lärare Gotland, fanns med på mötet som fackets representant.

De stora besparingarna på skolan och förskolan har vållat politisk strid, där Vänsterpartiet menar att majoriteten har dragit billiga politiska poänger av att nu ”rädda” skolan undan de 14 miljoner kronor som låg i förslaget. Regionrådet Saga Carlgren (V) kallar hanteringen oseriös.

– Det är självklart bra att undanta skolan från det besparingsbetinget, men det borde man ha gjort redan i budgeten. De här uppgifterna hade Socialdemokraterna och Moderaterna redan i höstas, säger hon.

Nedläggningar, som i Eskelhem och Stenkyrka, menar hon är en konsekvens – om man inte avsätter tillräckliga medel i budgeten.

– Om man inte finansierar skola och förskola tillräckligt handlar det till slut om att man måste ta bort. Det behövs definitivt mer pengar till skolan och förskolan, säger Saga Carlgren.

Oscar Lindster slår ifrån sig den kritiken.

– Det får stå för henne. Jag tycker att det är seriöst att vi undantar skolan från de besparingarna, säger han.                                                                                                                                                                                                                                             

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!