Nej tack till godtycke och livstids provanställningar!

Gotland2020-06-18 16:05
Det blev så illa som det snackats om de senaste veckorna. Den 1 juni presenterade ännu en utredning försämringar i arbetsrätten med direkt antifacklig prägel.
Det ohöljda syftet är att det skall bli både lättare och billigare att sparka anställda utan giltiga skäl. Mitt under en pågående pandemi med den värsta ekonomiska krisen i modern tid. De otryggt anställda är de som fått agera stötdämpare och som kastats ut i arbetslöshet först av alla.
Utredningens konkreta förslag innebär en tydlig maktförskjutning till arbetsköparna. Godtycke och despoter får fritt fram på arbetsplatserna. Ett av de grövre angreppen på fackliga rättigheter är utredningens förslag att avskaffa rätten att ogiltigförklara en uppsägning av personliga skäl i företag med upp till 15 anställda.
Sakligt sett innebär det att man är provanställd på livstid som anställd i ett litet företag. Den enskilde blir i princip rättslös, eftersom de fackliga organisationerna inte kommer kunna driva rättstvister.
LAS är inget hinder för att sätta människor i arbete. Men lagen har försämrats och läcker som ett såll. Otryggheten växte när bemanningsföretag blev lagliga med en slags gräddfil, och ett sanktionerat missbruk av visstidsanställningar.
LAS har urholkats under lång tid och nu förbereds nästa steg för att göra oss alla till livstids provanställda. Godtycke och maktspråk ska tvångsfostra oss lönearbetare till tystnad och lydnad.
Pandemins ekonomiska följder har avslöjat att vi behöver mer trygghet på arbetsmarknaden. Effekten av ökad osäkerhet i anställningen minskar utrymmet för att säga ifrån även i allvarligare frågor som sexuella trakasserier eller arbetsmiljörisker.

Som syndikalister förespråkar vi en facklig offensiv på arbetsplatserna, för att lägga grunden till en fungerande välfärd. Det yttersta värnet för lönearbetares rättigheter är facklig sammanhållning på arbetsplatserna. I nuläget en akut uppgift på de samhällsviktiga områden där tryggheten ofta är som sämst.
Då behövs en ideologisk kompass som tar sikte på en social förändring bortom dagens rättsläge. Där staten frånsäger sig ansvar måste en arbetarrörelse med självförtroende och självrespekt utveckla fackliga krav och metoder som leder närmare ekonomisk demokrati.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om