Nej till försök med pigavdrag
Gotlands kommun kommer inte att anmäla sitt intresse som försökslän för skatteavdrag för hushållsnära tjänster.- Varför är det okej med ROT-avdrag men inte det här? Vad är det för skillnad? frågade sig den borgerliga alliansen envist men fick till sist ge sig för majoriteten.
Upprinnelsen till debatten var en motion av moderaten Lena Simonson, som tyckte att Gotland kunde bli försökslän för detta i Sverige.
Hon redogjorde för hur avdraget fungerat i Finland där alla sedan 1997 kan göra skatteavdrag på 1 150 euro per individ och år för så kallade hushållsnära tjänster.
Två sidor av Finland
- Det är en succé och ingen har några planer att ta bort avdraget, berättade hon och nämnde också att 900 000 finländare använt sig av avdraget 2003 och att 56 000 personer försörjt sig helt inom sektorn (2002). Socialbidragsberoende hade minskat och 400 nya företag hade startats bara i södra Finland. Dessutom hade den svarta marknaden inom sektorn i stort sett försvunnit.
Luis Barnes (v) undrade vilket Finland Lena Simonson talade om. Det Finland han kände till vittnade om ett fullständigt fiasko där bara fem procent utnyttjat avdraget och att den allra största delen, 85 procent, hade gällt renoveringsarbeten och att reformen kostat mer än den smakat.
Torgny Landin (s) hade med sig Konjunkturinstitutets rapport som visade en uträkning att samma avdgar skulle leda till knappt 3 000 jobb i Sverige.
Jacobsson funderade högt
Per-Olof Jacobsson (c) var dock positiv till motionen och frågade sig varför det varit okej för Sverige att anta den del i den finska modellen som gäller byggen och renoveringar och som vi kallar ROT-avdrag.
- Jag kan inte låta bli att fundera över om det handlar om att det är karlar som utför ROT-jobbet, då är det okej med avdrag, men de hushållsnära tjänsterna utförs oftast av damer, då blir det inget avdrag.
P-O Jacobsson fick stöd av flera i den borgerliga minoriteten, bland andra Rut Smeds.
"Varför inte prova?"
- Det känns olustigt att i vissa frågor är jämställdheten väldigt tongivande i andra frågor får den stryka på foten. Varför inte prova möjligheten även om inte alla kommer att utnyttja den?
Inger Harlevi (m) frågade sig hur vänsterblocket som brukar värna de svaga i samhället, kunde tycka det var okej att de som arbetar svart inom dessa tjänster ska fortsätta att göra det istället för att jobba lagligt och därmed få tillgång till rättvisa löner och hela trygghetssystemet.
- Varför inte prova? Det handlar ju om ett försök, inte om något som ska gälla för tid och evighet.
Luis Barnes framhöll att de som betalar svart i dag kommer att fortsätta att betala svart eftersom det är så mycket billigare.
Björn Jansson (s) tyckte att själva grundidén med att subventionera vissa yrken är fel.
- Varför ska just dessa tjänster subventioneras? Det handlar ju om hur vi värderar tjänsten, vad vi är beredda att betala.
"Absurt"
Bodil Rosengren (v) tycke hela frågan var smått absurd:
- Ska vi subventionera knark och prostitution också? Det är lika kriminellt som att köpa svart städhjälp men där ser man knappast lösningen i att subventionera det. Låt dem som behöver hushållstjänster köpa dessa vitt, det går alldeles utmärkt.
Lilian Edwards (m) i presidiet uppmanade socialdemokraten Wera Svensson att begära ordet i frågan, med tanke på en debattartikel på Gotlands Folkblad, där Wera Svensson förespråkat precis det som den moderata motionären yrkade.
Wera Svensson sa nej
Men när det var dags att rösta, röstade Wera Svensson med partiet och sa nej till förslaget.
- Det här handlar om att starta företag och det kan man inte göra utifrån en försöksperiod som motionen handlar om, förklarade hon.
Motionen avslogs efter votering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!