Nej till handel i gamla Flex-huset

Nu grusar kommunstyrelsen planerna på ett köpcentrum i gamla Flextronicshuset på norr i Visby.
Man säger nej till att öppna området för handel.
- Vi vill värna den befintliga industrin, sa kommunalråden Sonia Landin (s) och Eva Nypelius (c) efter sammanträdet.

Gotland2006-05-31 06:00
Kommunstyrelsen går därmed emot bärande delar av byggnadsnämndens förslag till ny detaljplan för det gamla Flextronicsområdet, det vill säga kvarteret Telefonen 4.
Byggnadsnämnden vill att kvarteret, som i nuvarande plan är reserverat för industriändamål, även öppnas för såväl kontor som storskalig handel. Ett förslag som hade möjliggjort det köpcentrum som ägarna av Flextronicsfastigheten, Harry Carlssons fastighetsbolag Gotland Investment AB, har planer för.
Men i och med gårdagens beslut drar kommunstyrelsen i bromsen ordentligt för de planerna.

Storskaligheten struken
I sitt yttrande över byggnadsnämndens planförslag skriver man:
"För att värna befintlig industri- och annan verksamhet tillstyrker vi att området får nyttjas för industri och kontor."
Storskalig handel har man strukit bort.
Kommunstyrelsens ledamöter var i stort sett eniga om detta ställningstagande. En ledamot var dock emot. Folkpartisten Bror Lindahl ville även ge utrymme för handel i området.
Ärendet diskuterades länge i nämnden och att man beslutade som man gjorde grundar sig främst på en önskan att värna om industrin. Den befintliga industrin och i första hand då båtbyggarföretaget Nimbus.

Risk för Nimbus
- Vi vill inte riskera att Nimbus utvecklingsmöjligheter hämmas, förklarade Sonia Landin och Eva Nypelius efter sammanträdet.
De ser beslutet som en anpassning till dagens verksamheter i området. Industrin finns där liksom kontor och dessa båda verksamheter kan samsas utan problem.
Men om handel kommer in där är man orolig att Nimbus chanser att få nya tillstånd godkända kan försvåras.
- Industrin är viktig för Gotland. Den är viktig för sysselsättningen. Och det finns inte många områden där den kan utvecklas utan att störa miljön eller annan verksamhet, sa Eva Nypelius.

Ärendet till nämnden
Hela ärendet går nu tillbaka till byggnadsnämnden och närsynpunkter från remissinstanser har vägts in läggs förslaget fram för kommunfullmäktiges för slutgiltigt beslut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!