Nej till längre krog- öppet efter votering
Social- och omsorgsnämnden säger nej till den gemensamma borgerliga motionen om att i sommar på försök låta krogarna ha öppet till 03.Men det skedde först efter votering som slutade 7-6.Det råder stor oenighet huruvida senare stängning förbättrar eller försämrar ordningsläget.
I dag gäller öppet till 01 utom för ställen som innan denna gräns infördes redan fått 02-öppet beviljat. Det senare gäller tills vidare så länge det inte sker några ägarbyten.
- Erfarenheterna från 2001 (då försök med öppet till 04 genomfördes) var inte goda, motiverar ordföranden Björn Jansson avslaget.
Bror Lindahl, (fp), en av motionens undertecknare, såg förstås det hela annorlunda.
- Efter IOGT:s debatt i ämnet visade sig alla parter vara positiva till en möjlig senare och varierad hemgång för att bland annat få bort störande efterfester.
Kommunens socialdirektör Annica Winberg konstaterade i sitt yttrande att regleringen av servicetider främst syftar till att motverka olägenheter som onykterhet och oordning. Vidare säger regeringen att sociala hänsyn ska ha klart företräde framför affärs- eller konkurrensmässiga hänsyn.
- Nämnden delar inte motionärernas uppfattning av att erfarengheterna av försöket 2001 var positiva. Oavsett stängningstidpunkt var det störande för omgivningen då gästerna lämnade krogarna. Efterfesterna äger ändå rum.
Seniorbostäder
En satsning på seniorbostäder.
Det har social- och omsorgsnämnden nu beslutat om.
Det är bostäder som i dag används för särskilt boende som ska omvandlas.
Bakgrunden är att det på Gotland i dag i hög utsträckning saknas lämpliga bostäder för äldre på den öppna bostadsmarknaden. Det är inte ovanligt att enskilda vänder sig till äldreomsorgen och ansöker om särskilt boende på grund av att den egna bostaden saknar hiss eller inte kan anpassas utifrån behovet av hjälpmedel och utrymme för personligt stöd.
Därför ska nu ett antal särskilda boenden för äldre omvandlas till seniorbostäder. Dessa är till för personer från 65 år. I dag finns ca 835 lägenheter för särskilt boende och omvandlingen gäller 250.
- Omvandlingen till seniorbostäder innebär att bostäderna upplåts i princip på samma villkor som gäller på den öppna arbetsmarknaden, det krävs inte något biståndsbeslut, säger Björn Jansson. Den som väljer att flytta till en seniorbostad och har behov av hjälp och stöd ansöker helt enkelt om hemtjänst på samma villkor som andra som bor i vanliga bostäder.
Grunden till omvandlingen är också att det råder överskott på lediga platser i de särskilda boendena.
- I stället för tomplatser blir det inflyttning i för äldre bra bostäder som kommer ut på marknaden.
Övergången till seniorbostäder kommer att ske successivt och börjar i takt med att det blir lediga bostäder vid Gråbo servicehus, Bogegatan 1, Tjelvargränd 6, 8 och 10 i Visby, Hagagatan och Kråkan i Hemse, samt Vallemo i Klintehamn. Vid Åkermanska i Visby och Kilåkern i Slite planeras delar av boendet att vara seniorbostäder. Ingen kommer heller att behöva flytta mot sin vilja.
Flyktingnej
Social- och omsorgsnämnden, som i det här fallet yttrar sig för kommunens räkning, säger nej till Integrationsverkets begäran om en ökad flyktingmottagning.
Verket hade begärt att kommunen under 2006 skulle ta emot 146 platser, 121 fler än dagens 25.
- En omöjlighet för oss att klara på grund av bostadsbristen, menar Björn Jansson. Vi har redan oerhört svårt att klara dagens förturer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!