Nej till personliga ombud på Gotland
De flesta som berörs kan inte föra sin egen talan. Det är lätt att köra över oss som är psykiskt sjuka. Vi är i en beroendeställning och är rädda för att sticka ut hakan. Vi har blivit så besvikna. Det lovas saker och man tror att allt är klart. Vi förstår att kommunen har dålig ekonomi men inte att det skall drabba den här svaga gruppen. Vi har hoppats i två år och så faller det fem i tolv!
Orsaken är att social- och omsorgsnämnden av sparskäl säger nej till de kommunala pengar som behövs för att ihop med statsbidrag kunna anställa två så kallade personliga ombud för psykiskt sjuka.
Ett personligt ombud skall hjälpa en psykiskt sjuk vid kontakt med olika myndigheter, försäkringskassa, arbetsförmedling, socialtjänst och exempelvis om behov finns av skuldsanering.
Det handlar om hjälp att fylla i blanketter, skriva överklaganden och över huvud taget få hjälp med att analysera sin livssituation när allt på grund av sjukdomen har strulat till sig.
På flera ställen i landet har man redan infört personliga ombud för psykiskt sjuka.
Rikförbundet för social och mental hälsa, RSMH, ville att det skulle vara lagstadgat med ombuden. Men så blev det inte.
Nu kan kommunen tyvärr bolla med frågan som man vill, en fråga som RSMH drivit i två års tid, säger Boy Larsson, ordförande i RSMH-Kamratringen på Gotland.
Föreningen har hållit ett antal möten med inbjudna tjänstemän och politiker från kommunen om att ordna med två personliga ombud på Gotland. Politiker kom det tyvärr inte så många.
Men allt verkade gå vägen. Ett kommunalt beslut togs, 22 sökte jobben och fem kallades till intervju.
Totalt skulle det kosta 863 000 kronor. Av den summan skulle staten betala 578 000 kronor i statsbidrag och resterande, 285 000 kronor, skulle kommunen betala.
Men nya sparkrav kom och vid social- och omsorgsnämndens sammanträde den 24 april beslöts att riva upp tidigare beslut. Därmed blir det inga personliga ombud på Gotland, i varje fall inte i år.
<span class=MR>Vi är överkörda</span>
Vi har blivit överkörda. På de möten som vi har hållit om personliga ombud kom nästan inga politiker.
Men från tjänstemannasidan uppfattade vi det som att det här skulle bli av. alla som har kommit på våra träffar känner sig nu lurade.
Från RSMH kommer vi nu att skriva brev till politikerna och tala om vår besvikelse över det här negativa beslutet!
Tyvärr vet inte så många politiker vad det handlar om, utan man tror att det handlar om personliga assistenter. Så är det inte. En politiker tyckte också att kyrkan väl kunde stå för kostnaden. Det tycker jag inte är försvarbart. Detta är en kommunal angelägenhet, säger Boy Larsson, ordförande för RSMH:s 170 medlemmar på Gotland.
Hur många som berörs av politikernas nej till pengar för personliga ombud vet man inte. Det var något som ombuden skulle ta reda på. En gissning säger att det rör sig om 50-70 psykiskt sjuka.
<span class=MR>Ensamma och deprimerade</span>
Tre av våra medlemmar har begått självmord under de senaste två åren. det är dem som vi känner till. Tänk om vi hade haft hjälp av personliga ombud. då hade det kanske inte blivit så.
Det är också många som nu är uppe om nätterna och sover på dagarna därför att de är ensamma och deprimerade. Ett ombud skulle kunna hjälpa till så att dessa personer kunde komma på fötter, säger Boy Larsson.
Det är mycket i psykiatrireformen som har gått galet. Det är mycket som inte har blivit genomfört, säger brukaren Ulrika Pettersson.
Politikerna lovar guld och gröna skogar, men vad blir det? Vi kommer nu att jobba hårt med den här frågan inför valet och jag hoppas att det finns några sunda politiker som förstår och tar tag i detta.
Vi kommer också att vara i Almedalen under hela politikerveckan och bland annat då föra fram kravet på personliga ombud. frågan kommer givetvis upp inför valet på handikappdagen den 7 september, säger Boy Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!