Nes´n

Gotland2006-03-03 06:00
Krokig eller rödsprängd. Knölig eller platt som en pannkaka. Alldeles för iögonfallande eller närmast obefintlig. Det finns hur många näsor som helst och de har alla en historia att berätta. En del skäms över sina näsor och försöker osynliggöra dem med hjälp av operationer. Det är inte bara larvigt, det blir sällan snyggt. Konstnären Anders "TT" Högblom har tagit fasta på denna intressanta kroppsdel. Med hjälp av krita, kol och lite tusch har han fångat arton näsor som han nu ställer ut på Galleri Tapeten i Visby. Det är en fascinerande utställning som man inte kan värja sig emot. Ögat fastnar genast på någon av näsorna och sedan vill man se mer. Jag kommer på mig själv med att småskratta åt några av de "konstigaste".
- Titta på den här, säger han och guidar mig till en av de vita skärmarna som står uppställda för att dela av rummet i den stora vagnhallen. Min kompis Lasse Enström har en verklig släktnäsa som gått i arv i flera generationer. Det är ju så med näsor, i vissa släkter går de i arv och jag var bara tvungen att måla av Lasses.
Och TT har en poäng. Lasses näsa är snygg, även om den inte är lika perfekt skuren som bluessångerskans Louise Hoffstens eller lika karaktäristisk som Charles Bukowskis söndertrasade fyllekran. Den sistnämnda har levt ett hårt liv, sovit i trappuppgångar, supit upp lönecheckar och det syns. Näsan tog smällarna när Bukowskis böcker skulle upplevas och skrivas. Den memorerade förloppet när ännu en kvinna slängde ut eller spöade upp Charles. Boxaren Sonny Listons näsa fick också en hel del stryk men den vek sig aldrig för trycket.
Och vem tackade näsan för det? Ingen.
- Jag har haft den här idéen en längre tid, berättar TT medan vi kollar vidare bland de arton kända och okända näsorna. Näsan är en väldigt intressant och fascinerande kroppsdel. Mycket av en människans personlighet sitter ju i näsan. Och så är den vacker. Dessutom så förändras ju näsan över tiden. Den växer och blir större ju äldre man blir.
Hur har du valt ut dina näsor?
- Jag har gått efter deras utseende. Unika näsor, som Lasse Enströms. Från början hade jag en idé om att skulptera dem men sen kom jag fram till att det var bäst att måla dem. Den här var förresten den första, säger han och pekar på Olof Palmes. Han fortsätter sedan till John Lennons. Den är helt unik. En sån näsa ser man inte ofta. Och den här, fortsätter han, och för mig bort till Ingemar Mundebos. Det är en riktig potatisnäsa.
Är det någon näsa du saknar?
- Framförallt så saknar jag en riktig plattnäsa. Men i övrigt så tycker jag att jag har fått till en väldigt bra bred.
- Min egen? Det är ingen släktnäsa, jag vet ingen i min släkt som har en sån här. Jag tycker att den är ganska vanlig.
På en annan av skärmarna hänger krigarkungen Karl den 12:s snok. Den ser ut som en långt, krökt finger och är mycket myndig och bestämd. En respektfull näsa. På ungefär samma sätt som redaren och playboyenAristoteles Onassis.
- På medeltiden trodde man att mycket av själen satt i just näsan, säger TT. Jag tror det stämmer.

Nes´n visas på Galleri Tapeten tills den 9 mars. Tapeten håller öppet varje dag.
Näsor som medverkar: Zofie Gränefjord, Charles Bukowski, Karl den 12:e, Maja Fjällbäck, Agneta Strindinger, Aristoteles Onassis, Mia Eldanova, TT, Lasse Enström, Sonny Liston, Ingemar Mundebo, John Lennon, Eva Leijon, Sebastian Höglund, Louise Hoffsten, Lina Persson, Olof Palme och Linda Strömbäck.Foto: Tobias Wallström
tobias.wallstrom@gotlandsallehanda.se
0498-20 25 72
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om