"Ni kan göra skillnad"

I snitt inträffar fem skolbränder varje år på Gotland.
Det senaste tillbudet skedde för en månad sedan i Hemse. Där var det nära att en brand utanför matsalen satte eld på skolan.
Nu får alla åttondeklassare på Gotland utbildning i brandsäkerhet.

Full fräs. Södervärnseleverna fick pröva både vanliga brandsläckare och brandmännens brandslangar.

Full fräs. Södervärnseleverna fick pröva både vanliga brandsläckare och brandmännens brandslangar.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2012-09-28 06:00

Det brinner och ryker och fräser och sprutar på planen utanför räddningstjänsten i Visby. Hela klass 84 från Södervärnskolan i Visby har dragit på sig brandmansutrustningar och lär sig hantera brandsläckare, brandfiltar och bångstyriga brandslangar.

Gotland har länge varit ett av få län som inte har gett skolbarnen någon brandutbildning. Det ska det bli ändring på nu. Innan det här läsåret är slut ska alla åttondeklassare på Gotland ha fått en utbildningsdag i projektet "Upp i rök". Det drivs av Veronica Kolmodin, Marcus Johnson och Mats Enström som både är deltidsbrandmän och anställda inom skolan på Gotland.

Målet är att varje elev ska våga ingripa om det uppstår en brand.

- Ni måste inte vänta på att det kommer en vuxen. Nästan alla bränder är små i början och ni kan göra skillnad om ni ingriper då, förklarar Marcus Johnson.

"Ett hemskt misstag"

Att lära barn och ungdomar hur fort det kan gå när en brand tar sig och vad man kan göra för att stoppa elden är ett viktigt uppdrag, tycker Veronica Kolmodin. Nästan alla barn leker med elden och många gör det också i eller omkring sin skola.

Efter branden i Garda skola 2009 vet alla att lek med eld kan få förödande konsekvenser:

- Branden i Garda var ett hemskt misstag och så är det ofta. Det är inte många som vill bränna ner sin skola, utan det sker i en blandning av lek och oförstånd, säger Marcus Johnson.

Allvar på Högby

Hur många skolbränder som inträffar vet ingen, men under åren 2001-2010 anmäldes 46 skolbränder på Gotland.

Helgen innan skolstarten i augusti var det farligt nära att det kunde ha blivit en allvarlig eldsvåda på Högbyskolan i Hemse:

Någon tände eld på ett sopkärl utanför skolan. Branden spred sig och till slut stod åtta papperscontainrar i brand. Fönsterrutorna till matsalen spräcktes i den starka värmen. Om branden inte hade upptäckts av en förbipasserande skulle det ha gått illa:

- Det var en väldigt allvarlig brand. Hade den pågått en halvtimme till skulle det ha börjat brinna i matsalen, säger Marcus Johnson.

Varje tillbud ska anmälas till räddningstjänsten, men Marcus Johnson och Veronica Kolmodin vet att det slarvas med det ibland. Det gör dem bekymrade:

- Det börjar ofta med att man eldar papper i korridoren - sedan kan det bli större bränder. Om bränderna inte anmäls får vi inte veta vad som händer.

I Sverige inträffar i snitt 470 skolbränder om året, de flesta av bränderna är anlagda.

2009 uppgick den sammanlagda kostnaden för skolbränderna till nästan en miljard kronor. En av de stora skolbränderna det året var branden i Garda.

Under åren 2001 till 2010 anmäldes 46 skolbränder på Gotland. De flesta av dessa (12 bränder) inträffade 2009.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har fått regeringens uppdrag att ta fram en handlingsplan mot skolbränder. På Gotland jobbar man sedan 2009 förebyggande i projektet "Skolan brinner". Nu startar också utbildningssatsningen "Upp i rök".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om