Nicka fångade Sveriges tionde största gräskarp

Musikern och skribenten Nicka Hellenberg har så att säga många strängar på sin lyra. För fiskeintresserade är han kanske mest känd som Sveriges storfiskregistrerare.

Musikern och skribenten Nicka Hellenberg hade god fiskelycka i förra veckan då han (efter specialtillstånd) lyckades fånga en gräskarp på 15 kilo.

Musikern och skribenten Nicka Hellenberg hade god fiskelycka i förra veckan då han (efter specialtillstånd) lyckades fånga en gräskarp på 15 kilo.

Foto: Nicka Hellenberg

Gotland2020-08-17 18:30

För några dagar sedan dök en fet baddare upp i flödet på sociala medier. En gräskarp på 15 kilo närmare bestämt, som med lite kraft och möda visades upp av fiskeentusiasten Nicka Hellenberg.

– Jag hade fått ett specialtillstånd att fiska i privat vatten och efter fångsten släpptes den här fina gräskarpen tillbaka i vattnet, säger han.

Nicka Hellenberg är förutom en väldigt duktig musiker även en fiskenörd av rang. Så till den milda grad att han av organisationen Sportfiskarna utsetts till Sveriges storfiskregistrerare.

– Det är en person som ansvarar för registret, och jag är den tredje som fått ansvaret sedan starten 1971. Beroende på art finns olika mått på vad som räknas som en stor fisk för just den arten, och om man fångar en som överstiger det måttet kan man ansöka om att få fångsten registrerad. Det kräver bland annat att man har en korrekt våg, ett vittne och efter granskning kan vi registrera den. Det är en kul grej men framförallt så är det en fantastisk databas över fångster i Sverige, säger han.

Sedan registrets början har över 37 000 fiskar registrerats vilket är ett stort stöd för forskare. Men något svenskt rekord för Nicka Hellenberg har det ännu inte blivit.

– Nej det är inte helt lätt att få, säger han.

Vad är det största du fångat?

– En blåfenad tonfisk som vägde någonstans mellan 100 - 150 kilo. Och en blåhaj, men den vägde inte lika mycket. Båda släpptes tillbaka efter fångst.

Det var så klart inte i gotländska vatten men det gör det inte desto mindre kul. Och även om han tycker det är roligt att fånga exotiska fiskar så är det ändå roligast att lyckas med en bra fångst på hemmaplan. 

– Det är ju hemma jag fiskar mest så det vore kul att få lite lön för mödan. Gräskarpen var jättekul, annars är drömmen att få en riktigt stor och fin havsöring här hemma på Gotland. En fantastisk dröm vore att få en gädda på 20 kilo, men det finns det inte många av i Sverige och de är inte lätta att fånga, säger han.

Gräskarpen kan inte föröka sig i Sverige utan är en inplanterad fisk som för all del finns på flera olika ställen i Sverige där folk ansökt om att få sätta ut dem. Det kan vara allt från fiskodlingar till vallgravar och bevattningsdammar. Gräskarpen är inte att förväxla med den vanliga fjällkarpen som enligt Nicka Hellenberg har spritts lite överallt och som är duktiga på att föröka sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!