På mindre än tre veckor mördades fem kvinnor i Sverige av fem män. Två av kvinnorna mördades inom hemmets fyra väggar. Två dödades på öppen gata mitt i centrum. Den femte kvinnan var försvunnen i två dygn innan polisen hittade hennes kropp.
Samtliga kvinnor hade någon slags relation till sin mördare.
Plötsligt pratade alla om det. Från norr till söder i vårt avlånga land, från vänster till höger i politiken.
För kriminologen, genusvetaren, debattören och gotlänningen Nina Rung var diskussionen allt förutom ny. I 15 år har hon arbetat med mäns våld mot kvinnor. Från en dag till en annan ville alla svenska medier prata med henne. Men det krävdes att fem kvinnor mördades.
Regeringen agerade också snabbt i frågan. Plötsligt låg ett förslag med 40 åtgärdspunkter på bordet.
– Det har vi aldrig haft tidigare. Jag var så sjukt glad, säger Nina Rung.
Men – bara några dagar senare kom regeringskrisen.
– Det gjorde mig så frustrerad. Nu när vi äntligen hade fått se punkterna hände något som tog allt fokus. Jag tror att vi hade haft en längre diskussion om man inte hotat att avsätta regeringen direkt efter.
Återigen tystnade diskussionen, om än något senare än vad Nina Rung hade räknat med.
– Nu väntar jag på att budgetarbetet sätter fart och att regeringen då budgeterar klokt för de här 40 punkterna. Gör de inte det visar regeringen inte att det här är viktigt över huvud taget.
Nästa år är det val.
– Jag är skitorolig, in i märgen. De partier som står i opposition nu tar inte i de här frågorna, om gärningsmannen inte har ett specifikt ursprung. Och de vill lägga ner många av de delar som håller jämställdheten uppe i dag, som jämställdhetsmyndigheten, säger Nina Rung och fortsätter:
– Jag har svårt att se att det här kommer att vara en av de stora valfrågorna. Hade morden på kvinnorna skett i augusti 2022 hade det kanske varit det.
Bara för att samtalet tystnar slutar inte våldet. Varje timme anmäler två kvinnor att de misshandlats av en närstående man.
– Mäns våld mot kvinnor har ökat under pandemin. Likaså sexuella övergrepp på barn online, berättar Nina Rung.
Vad är det då som får dig att orka fortsätta kämpa?
– De enskilda kvinnorna, som berättar att mitt arbete gjort skillnad för dem. "Håll i och håll ut" gäller lika mycket arbetet mot mäns våld, som pandemin.
Även om frågan har väckts hos fler säger de flesta "min kompis skulle aldrig, min granne skulle inte"... Vad säger du till dem?
– Just din kompis, just din granne.
– Det är ett av de stora problemen. Man har en bild av kvinnomisshandlaren som ett monster, en bodybuilder som injicerar testosteron. De är otrolig få som ser ut på det sättet. Jag mötte aldrig någon sådan man under alla mina år då jag arbetade med det grövsta våldet i nära relationer. Jag mötte den vanliga, "hyggliga" mannen.
Polisen på Gotland och regionen jobbar tillsammans för att stoppa mäns våld mot kvinnor genom att erbjuda våldsverkare samtalsstöd, både enskilt och senare i grupp med andra män. Arbetet har pågått i drygt ett år, men när Helagotland.se skrev om det i juni hade än så länge ingen gärningsman varit villig att delta i någon samtalsgrupp.
– Få män som misshandlar kvinnor ser sig som kvinnomisshandlare. Alltså står man inte för sina handlingar. Varför ska man då söka hjälp?
Hur man då får dem att ta ansvar för våldet är 10 000 kronors-frågan. Nina Rung har en idé:
– Personer som blir villkorligt frigivna, efter att ha suttit två tredjedelar av sitt straff, borde bli det med vissa villkor, som att gå en antivåld-behandling.
Många män som utövar våld har ofta själv utsatts som barn. Därför är det viktigt att det våldspreventiva arbetet inleds i tid. Under drygt ett års tid träffade Nina Rung samtliga förskolor på Gotland och pratade om jämställdhet och våldsprevention. Hon har även talat för alla inom elevhälsan på Gotland om övergrepp och våld. Framöver ska hon föreläsa på Wisbygymnasiet och universitetet.
– Det som särskiljer Gotland är möjligheten att göra väldigt stor skillnad ganska så lätt. Gotland är så pass isolerat och stabilt, det är inte så mycket in- och utflyttning. Så bestämmer vi oss för att ha en röd tråd genom hela skolan kommer det att få effekt för alla barn och unga som växer upp här. Det är en superpeppig tanke.