Nio dödsfall och 500 insjuknade ­ hittills

Smittan är långt borta, men oron finns också här.
Sjukvårdsupplysningen på Gotland har fått ta emot många samtal om den allvarliga lunginflammation som under den senaste veckan har brutit ut på flera platser i världen.
­ Ingen har egna symtom. De som ringer är oroliga för att de själva eller deras anhöriga har rest i de drabbade länderna, berättar sjuksköterskan Christina Wahlby.

Gotland2003-03-18 04:00
I mitten av förra veckan slog Världshälsoorganisationen WHO globalt larm om smittan av den svåra akuta luftvägsinfektion som utbröt i Vietnam och Hongkong. Minst 500 personer har insjuknat i Kina, Hong Kong, Vietnam, Singapore, Thailand, Filippinerna, Indonesien, Taiwan och Kanada.
I de flesta fall har sjukdomen haft ett influensaliknande förlopp. En hastigt påkommen feber har följts av muskelvärk, huvudvärk, halsont och hosta. Sedan har många, men inte alla, fått en lunginflammation som ibland krävt respiratorvård. Hittills har nio dödsfall rapporterats.
På Gotland har larmet från WHO fått smittskyddsläkaren Per Nilsson att sända ut information till akutmottagningen, infektionskliniken och sjukvårdsupplysningen. Och informationen behövs. Många som själva har rest, tänker resa, eller har anhöriga som reser i de drabbade områdena vill få råd. En del av dem överväger att avbeställa sina resor.
­ Från svenska myndigheter säger man att det inte finns någon anledning att inte resa till exempelvis Thailand. Det beror på att smittan inte tycks vara utbredd ute i samhället, smittspridningen verkar ha skett inne på sjukhusen bland vårdpersonal som har tagit hand om drabbade. För egen del skulle jag våga resa, säger Per Nilsson.
På sjukvårdsupplysningen sitter sjuksköterskan Christina Wahlby och tar emot samtal från oroliga gotlänningar. Under hennes pass i söndags och måndags ringde många som ville få information om den mystiska lunginflammationen:
­ Många är jätteoroliga. De har inte egna symtom, men de är oroliga för att de själva eller deras anhöriga har rest i de drabbade länderna. En del är också oroliga för att de ska träffa personer som har varit i dessa länder, berättar sjuksköterskan Christina Wahlby.
Christina Wahlbys bästa tips till alla oroliga är att besöka Smittskyddsinstitutets hemsida på Internet.
­ Där kan de själva läsa en utförlig information om smittan. Äldre personer som inte har tillgång till Internet hjälper vi naturligtvis gärna, säger Christina Wahlby.
Att WHO går ut med ett globalt larm vid en smitta av det här slaget är mycket ovanligt.
­ Det är svårt att avgöra när en världsepidemi kommer igång, säger Per Nilsson och fortsätter:
­ Vaksamheten är väldigt hög just nu. Alla är på sin vakt mot allt som osar bioterrorism.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om