Nio heltidstjänster bort på folkhögskolan

Det blir sammanlagt nio heltidstjänster som tas bort när Gotlands folkhögskolor ska spara 3,5 miljoner kronor.

Thomas Nilsson, rektor för folkhögskolan på Gotland informerade personalen igår om att nio heltidstjänster försvinner.

Thomas Nilsson, rektor för folkhögskolan på Gotland informerade personalen igår om att nio heltidstjänster försvinner.

Foto: Malin Vinblad

Gotland2020-02-06 10:00

Personalen informerades igår av rektor Thomas Nilsson som säger att det berör fler än nio personer.  

-Det här är naturligtvis jättetråkigt. Jag har lång erfarenhet av den här typen av arbete  offentlig tjänst. Det är obegripligt att sparbetingen läggs så ensidigt på en verksamhet, men den politiska majoriteten påstår att det inte finns något annat att spara på.  

Linjerna som läggs ner är Ella Rock och måndagsgruppen i Fårösund, Livskraft i Hemse och deltidsgrupperna i Hemse och Fårösund.

Förutom att sparkravet direkt påverkar verksamheten kommer sparkravet även att påverka själva organisationen.  Påverkas gör ledning, kommunikation, administration och säljfunktion. Dessutom har politikerna ställt krav på att ta mer betalt för till exempel hyror.

-Vi har jämfört oss med andra på marknaden och har ingen avvikande prissättning. Att höja hyran sparar inga pengar, mer än marginellt, säger Thomas Nilsson.

Beslutet att lägga en så tung börda av sparbeting på folkhögskolan på Gotland togs i november förra året av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Totalt för nämnden handlar det om att fem miljoner kronor ska sparas. Folkhögskolans neddragning omfattar 17 procent av regionens anslag.  

-Det blir en mycket nedbantad organisation, säger Thomas Nilsson.  

Vad det får för konsekvenser har han svårt att säga.

-Jag hoppas att vi klarar av att driva folkhögskolan vidare och att det inte får skadliga effekter, säger Thomas Nilsson.

Karta: Gotland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!