Nio milj. saknas för Kräklingbo skola

Det fattas 9,3 miljoner kronor för att Kräklingbo skola skall kunna byggas ut enligt planerna.
Dessa pengar kommer barn- och utbildningsförvaltningen att ansöka om hos kommunstyrelsen.
Totalt är bygget beräknat till 24,8 miljoner kronor och då är det planerat att lägga ner skolan i Östergarn.

Gotland2005-12-15 06:00
- Anbuden blev högre än beräknat och man underskattade en del kostnader i projekteringen, sa Brittis Benzler, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Ambitionen är att göra Kräklingbo skola till en bra och modern skolenhet för Östergarnslandet. I skolan kommer det, att under överblickbar tid, gå 60-70 elever totalt och det är mycket pengar för så få elever.

Föräldrar har valt Visby
- Som det ser ut nu så räcker pengarna till att renovera skolan i Kräklingbo men då finns det inte plats för barnen i Östergarn. Och vår ambition i nämnden är att göra skolenheter på landsbygden som uppfyller kraven för en bra pedagogisk skola i ett kreativt klimat. Barnen skall ha tillräckligt med kamrater och skolorna får inte bli för små.
I Kräklingbo skola går idag 35 elever och i Östergarn finns 40 elever. Från området har man förlorat en del elever för att föräldrarna har valt att ta barnen till skola i Visby där många av föräldrarna arbetar.
- Man har ju spått att Östergarn kommer att växa och det är allas förhoppning att det ska bli så men ännu har vi inte märkt någon ökning av elevantalet där, säger Brittis Benzler.

Prognos för nollresultat
Även i Fårö skola kommer förändringar att ske till nästa läsår. Där har man, i samråd med föräldrar och personal, beslutat att låta mellanstadiebarnen gå i Fårösunds skola. Kvar i Fårö skola blir då en förskoleklass upp till årskurs tre på 15 elever.
- Vi har noga diskuterat med föräldrar och personal och vi är helt överens. Skolan på Fårö är nu alltför liten för att eleverna skall få den sociala kontakt och den pedagogiska utbildning som de har rätt till. Det blir längre restid för barnen men vi har vägt detta mot pedagogiken och ansett det sistnämnda vara viktigast.
Från år 2000 till 2010 kommer elevantalet i grundskolan att minska med 3.000 elever. Den stora barnkullen som föddes 1990 börjar gymnasiet och det gäller för gymnasieskolan att kunna ställa om sig från att ha varit överfull under tre år till att tappa så många elever på relativt kort tid. Detta diskuteras redan nu i nämnden.
Under gårdagens sammanträde diskuterades även den preliminära organisationen för gymnasiet inför nästa skolstart. Det blir inga större förändringar utom att man försöker locka fler elever till barn- och omsorgsprogrammet där man nu delvis ska få hjälp med att ta körkort.
- Det är ett program som garanterar jobb i framtiden och därför vill vi särskilt prioritera det, sa Benzler.
Vid sammanträdet fick nämnden en prognos som lovar ett nollresultat för nämnden.
En så kallad samreseutredning skall startas och vara klar till 2008 då upphandling skall ske om skolskjutsar. Även tekniska nämnden skall göra en upphandling av kollektivtrafiken. Och tanken är att försöka samordna resorna.

Aktivt arbete
Nämndens ledamöter fick också en uppfattning om de så kallade NTA-teman som i huvudsak har använts på Gråboskolan i Visby. Det handlar om en box som nämnden tillhandahåller och skolorna gratis får använda. Eleverna får aktivt jobba med teknik och experiment och skall locka även flickorna till detta ämne. Innan lärarna får använda lådorna i sina klasser måste de utbildas och den utbildningen tar en dag.
- Jag har provat lådan och tyckte det var en jättebra form av utbildning. Därför vill vi puffa särskilt för detta, avslutade Brittis Benzler årets sista presskonferens.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om