Njursjukvården privatiseras?
Gambro kan ta över vården av öns njursjuka.
Ett möte har hållits på initiativ av nye ordföranden för hälso- och sjukvårdsnämnden, P-O Jacobsson (c).
- Det var Njursjukas förening på Gotland som tog upp detta med mig. De har haft god kontakt med Gambro. Detta gjorde att jag bjöd in representanter för företaget till ett möte här med nämndens presidium plus ledningen för medicinkliniken och sjukvårdskontoret, säger P-O Jacobsson.
Med på mötet deltog från Gambro läkaren Janusz Goch som tills för två år sedan arbetade på njurmedicinska enheten på Visby lasarett. Numera arbetar han för Gambro i Västergötland, där företaget har en dialysavdelning. Dessutom deltog på mötet Gambros Sverigeansvarige.
Stora problem
Man har under de två år som har gått efter att doktor Goch slutade på Visby lasarett, haft stora problem att lösa läkarkontinuiteten. Läkare har anlitats från Karolinska sjukhuset som har kommit ner ett par veckor i taget. Nu finns dock en ny läkare på väg som ska börja på heltid från 1 maj.
- Det har funnits problem till och från med att få hit läkare. Man kan säga att det behövs 1,5 årsarbetstid för dialys och njurar. Det är viktigt att hitta kontinuiteten. Men ett problem är att vi inte vet vad det kan kosta att exempelvis anlita Gambro. Enda sättet att få reda på det är att göra en upphandling, säger socialdemokraten Åke Svensson, som tidigare var ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
- Jag är ju egentligen motståndare till att lägga ut lasarettets verksamheter på anbud. Men när det gäller den njurmedicinska enheten så är den verksamheten tämligen avgränsad med sina 13 dialyspatienter och därför kan jag tycka att man kan lägga ut verksamheten i privat regi, säger Åke Svensson.
Brist på specialister
- Det är tämligen svårt att få tag i kompetenta läkare som är specialister på njursjukdomar. Ser man i backspegeln så har det varit problem. Det borde kunna bli bättre med Gambro med att ordna kompetens kontinuerligt. Vid det möte som vi har haft så presenterade Gambro vad man kan göra och man sa att det lät intressant att ta hand om vår njurmedicin här, säger P-O Jacobsson.
Men riktigt så enkelt är det inte. Det finns ett par företag till på marknaden som skulle kunna vara intresserade. Ett av dem är Capio. Därför måste man gå ut med anbud. Det som närmast kommer att ske är att frågan tas upp i nämnden för beslut om att få fram ett underlag för en upphandling. Först när upphandlingen är gjord vet man om verksamheten kan läggas ut i privat regi och vilket företag som kan få uppdraget.
- Det är ju inte så lätt att plocka en bit ur verksamheten vid lasarettet. Det skulle kunna gå med njurmedicinska enheten. Men jag tror inte det skulle gå med någon annan del av lasarettet. Och jag har definitivt aldrig tänkt tanken att lägga ut hela lasarettet på entreprenad, säger P-O Jacobsson.
- Det här handlar i grunden om de rekryteringssvårigheter som vi har för delar av specialistvården på Gotland. Det som då gör det speciellt för dialysen är att man där måste ha läkare på plats. Vi fick i höstas i en lyckad långtidsvikarie. Men han blev sedan sjuk. Nu hoppas vi på en ny som det än så länge finns en muntlig överenskommelse om att börja här 1 maj, säger verksamhetschefen Thomas Kunze,
Värt att titta på
- När det gäller att lägga ut verksamheten på anbud så tycker jag att det alltid kan vara värt att titta på det. Jag tror inte man kan spara några pengar. Det kan bli dyrare. Men då måste man väga in nyttan av att få en bra kontinuitet i vården. Det senaste halvåret har vi sett att intresset från läkarsidan har minskat betydligt. Jag tror bland annat det kan bero på att det har blivit svårare att ta ledigt från sitt ordinarie jobb för att hoppa in här Det är också brist på njurläkare i landet, säger Thomas Kunze.
- Det vi tycker är viktigt om verksamheten läggs ut på anbud är att erbjuda befintlig personal anställning genom den nya aktören, säger Thomas Kunze.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!