Njut av naturen på Sudret

Jag drar ett djupt andetag och blickar ut över havet, söderut från Hoburgens strand. Luften har precis lagom mycket doft av tång och den lätta brisen får vardagen att verka avlägsen.

Botaniker. Caroline Edelstam tar fram Mossberg och Stenbergs Den nya nordiska floran för att läsa mer om den gula klöverärten som växter vid Hoburgens strand.

Botaniker. Caroline Edelstam tar fram Mossberg och Stenbergs Den nya nordiska floran för att läsa mer om den gula klöverärten som växter vid Hoburgens strand.

Foto: Mona Staflin

Gotland2009-06-18 00:15
Caroline Edelstam känner de här markerna väl. För tredje sommaren ordnar hon naturvandringar på Storsudret. Sträckningarna varierar - ibland i ängen, ibland längs stränder.
Följer Linnés fotspår
Trots att hon i stort sett bara bor på Gotland under sommarmånaderna har hon spenderat mycket tid i trakterna. Bland annat har hon inventerat natur- och kulturvärden för länsstyrelsen och skrivit en uppsats om Linnés besök i nejden.
- Jag inventerade ängs- och betesmarker och sedan hamnade det i någon rapport som stoppades undan. Jag tycker att det är synd att inte föra det vidare. Det finns ett stort intresse hos folk att lära känna naturen.
Över burgen flyger mängder av hussvalor och tornseglare. Vi hör lärka, rosenfink och näktergal. En kikare är bra att ha med. Småfåglarna är svåra att få syn på trots att de gärna sitter högst upp i buskagen. Rosenfinkens röda bröst lyser i toppen av ett snår.
Flora och fauna
Vi vandrar vidare längs vägen, stoppen blir många. Jag matas med latinska namn, svenska namn och kulturhistoria. Små anekdoter från Linnés tid och historier från bygden om hur landskapet såg ut när lammen betade och höll undan buskar och sly.
Caroline tar fram sin svarta anteckningsbok och antecknar vilka fåglar vi sett och hört. I ryggsäcken finns fler böcker, om gotländska fåglar och växter. Och så "bibeln" förstås - Bo Mossberg och Lennart Stenbergs Nordiska flora. Flera gånger åker den fram för att visa och förklara mer om växterna vi ser.
Ingen maratonmarsch
Ungefär tre timmar är avsatta för vandringarna, men det handlar inte om någon maratonmarsch. Det viktiga är inte hur långt man går utan vad man får se på vägen. Allt för skröplig bör man nog ändå inte vara, stränderna är steniga och ibland kan man behöva klättra över en och annan stenmur.
Att ta med barnen brukar däremot inte vara några problem. Dessutom får de följa med gratis.
- Barn är nyfikna, de ser saker som vuxna inte ser. Det är viktigt att barn får i sig det här med naturen från barnsben.
På besök i kohagen
Vi rundar en udde, Rivet, och kommer fram till en inhägnad strandäng. Vi tvekar vid grinden, på andra sidan kommer kvigor och ungdjur långsamt gående emot oss. Ska vi, eller ska vi inte våga oss in? Vi vågar.
De är nyfikna men inte särskilt modiga. De yngre kalvarna håller sig på behörigt avstånd och skuttar lite nervöst när vi kommer för nära, men kommer nyfiket närmare när vi stannar. En av de största kvigorna struttar lite kaxigt som för att visa kidsen att "det där är väl inget att vara rädd för!"
Det tar emot att sätta sig i bilen och återvända till kontoret. Att gå på vandring med guide är inte bara en lektion i flora, fauna och historia. Det är också ett trevligt sätt att njuta av naturen tillsammans med andra.
Caroline Edelstam leder tre vandringar på Storsudret under slutet av juni månad. Fler vandringar kan bli aktuella under juli och augusti. Ta med fika, flora, kamera och kikare. Vandringarna tar cirka tre till fyra timmar i lugn takt. Ingen föranmälan, avgift 180 kr (vuxna), barn gratis.
Under Gotlandsveckan, vecka 26, gäller halva priset för gotlänningar.
Tisdagen 23 juni (Gotlandsveckan): Raukar vid Holmhällar. Vandring utmed havet över sandstränder och klapperstensfält, förbi raukar och raukfält, på småvägar och stigar. Förhoppningsvis blommar blåelden längs vägen förutom arter som kärrtörel, såpört, majviva och ängsnycklar. Samling vid pensionat Holmhällars parkering 10.00.
Onsdag 24 juni (Gotlandsveckan): Hoburgen - Rivet - Digrans. Vandring från Hoburgen ut till det fågelrika Rivet till Udden och gården Digrans. Här finns arter som såpört, kranssalvia, välsk krassing, kärrtörel och det sällsynta åkerogräset nålkörvel. Samling vid Majstregårdens parkering 10.00.
Tisdagen 30 juni: Austerum. Vi strövar genom det stora öppna beteslandskapet med sina stenvastar (stenmurar), stannar till vid de gamla fiskebodarna vid Unghanseskär och fortsätter norrut till Grunnet i Fide. Samling vid Öja kyrka 10.00 för samåkning sista biten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om