Gårdsplanen i Barlingbo pryds av alla möjliga keramikföremål i härliga former och färger. Trappsteget som leder in till ladan är dekorerat med handgjort klinker och innanför dörren väntar verkstaden.
Ville till värmen
Åke och Eva flyttade till gården för tolv år sedan. De ville lustigt nog ner till värmen och bosätta sig lite mer centralt. I Ångermanland där de hade sitt hem var det för kallt och stengodsleran som kommer från Skåne fick en alltför lång resväg.
- Det finns bara en stengodsåder i Sverige och den ligger i Skåne, säger Eva Nobling.
Stengodslera kan brännas i mycket högre temperaturer än lergods och är därmed tåligare. En rätt gjord kruka i stengods är frostbeständig och tål att stå ute året om.
Köpte lermaskiner
När produktionen av stengodsleran var på väg att läggas ner i Skåne bestämde sig Eva och Åke för att köpa in alla maskiner och själva sköta framställningen av leran på gården i Barlingbo. I ett stort rum i ladan står det stora maskiner och pallvis med färdigpacketerade 20-kiloslerklumpar som ska vidare ut i landet.
- Vi ägnar ungefär en månad på våren och en månad på hösten åt att tillverka stengodsleran. Det blir ungefär 80 ton lera som räcker i lite drygt ett år, säger Åke Nobling.
Leran säljs vidare till bland annat konstskolor och större företag som jobbar med stengodslera, men även till dem som föredrar att jobba med naturlera.
Under resten av året jobbar keramikerparet Nobling med uppdrag och beställningar, stora krukor, bruksgods och annat. Tidigare sålde de mycket till butiker, men nu hinns det inte riktigt med. Även om det gamla magasinet rymmer en hel del bruksgods som vem som helst kan gå in och handla.
Utbyte ger utveckling
Åke och Eva har för en tid sedan kommit hem från en tremånaderstur i Indien där de har jobbat med tillverkning av enorma keramikhästar.
- Vi har undersökt och forskat en del i deras arbetssätt, men även haft äran att få vara med och tillverka dessa hästar, säger Eva.
Hästen är en hinduisk skyddsgud och är tänkt att skydda den by hästen står i. Det har tagit flera år att skapa de kontakter som nu gjort det möjligt för Eva och Åke att få vara med och lära sig om arbetet. Dessa indiska krukmakare som ofta även tjänstgör som präster har en viktig uppgift att fylla och paret Nobling känner sig hedrade över att få vara med i arbetet.