Nödnumret 112 gäller för jourhavande veterinär på Gotland
Enligt SOS Alarm ska man kunna ringa 112 för att i en nödsituation få kontakt med exempelvis jourhavande veterinär. Så fungerar det dock långtifrån alltid och på alla ställen. Flera av det halvstatliga företagets akuthänvisningar är felaktiga.
De omkring 600 SOS-operatörerna ska även hjälpa människor att, i nödläge, komma i kontakt med bland annat jourhavande präst, läkare, sköterska, barnmorska, tandläkare respektive veterinär.
Så står det på såväl SOS Alarms egen hemsida som i företagets helsidesannons som inleder telefonkatalogen Gula sidorna.
Den läste Fårösundsbon Johan Wallin, som häromdagen snabbt behövde komma i kontakt med jourhavande veterinär.
Samtalet till 112 gav dock ingen hjälp...
- Centralen hade inget nummer till någon veterinär och ingen aning om hur de skicka mig vidare. De tyckte också att det var konstigt att de inte kunde koppla mig, när det står att de ska kunna. Man undrar ju om det är på fler områden man inte kan få hjälp...
SOS Alarms platschef på Gotland, Rolf Olsson, konstaterar att det är på ytterst få orter i landet som SOS Alarm kan direkthänvisa till en veterinärjour. Det krävs inte i det statliga uppdraget eftersom jourhavande veterinär inte är en del av den nationella räddningstjänsten, menar Olsson.
Inget avtal finns
För att hänvisning ska ske måste det finnas ett särskilt avtal mellan parterna och det finns inte på Gotland. Inte heller jourhavande präst och djurambulans går här att nå via 112. Djurambulans finns inte ens på ön.
Trots det står det i telefonkatalogen att man kan nå dessa resurser, inklusive jourhavande veterinär, via 112.
- Gör det? säger Rolf Olsson förvånat och konstaterar sedan:
- Det är en allmän annons om vart man kan vända sig. Om tjänsterna finns inom det län eller den kommun det gäller kan man koppla fram det, annars bara om det finns ett särskilt avtal.
Borde det då inte stå att man på Gotland inte kan ringa 112 för exempelvis jourhavande veterinär?
- Jo. Jag ska ta upp det här med vår marknadsavdelning, så ska vi rätta till det till nästa upplaga av Gula sidorna.
Tidigare organiserades öns veterinärjour av länsstyrelsen, som hade avtal med SOS Alarm. Det har inte Distriktsveterinärerna i Lövsta, som haft det statliga uppdraget de senaste åren.
- De tar i första hand lantbruksdjur, men de prioriterar alltid utifrån vem som behöver hjälpen mest. Så har smådjursveterinärerna på ön ingått i ett bakjoursystem som stöttar Lövsta om det behövs. Men det är alltid till Lövsta man ska ringa, säger länsveterinär Lotta Persson.
Några privata stordjursveterinärer på Sudret har också gått samman om en jour. Den nås genom att ringa någon av södra öns veterinärer, vars telefonsvarare hänvisar till den som har jour just då.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!