Nödställda ska själva kunna larma med Rakel

Mobilnätet slutar att fungera redan vid ett längre strömavbrott. Av den anledningen kommer räddningstjänstens kommunikationssystem Rakel att placeras ut på olika platser på Gotland.

Mikael Pettersson, yttre befäl vid räddningstjänsten på Gotland, med en Rakel-terminal i höger hand. Sommarens skogsbränder och stormen Alfrida har lärt blåljuspersonalen att fler har behov av att kunna använda deras kommunikationssystem.

Mikael Pettersson, yttre befäl vid räddningstjänsten på Gotland, med en Rakel-terminal i höger hand. Sommarens skogsbränder och stormen Alfrida har lärt blåljuspersonalen att fler har behov av att kunna använda deras kommunikationssystem.

Foto: Linus Ehn

GOTLAND2019-04-24 11:19

En viktig lärdom från de stora skogsbränderna är hur känsligt kommunikationssystemen är. Ett långvarigt elavbrott på Gotland innebär med all sannolikhet att mobiltelefonerna slutar att fungera. Mobiloperatörernas basstationer är försedda med batterier för att nätet ska fortsätta fungera om elförsörjningen bryts, men de batterierna tar slut vid längre elavbrott.

– De batterierna håller mellan 30 minuter och åtta timmar. Man räknar med att behovet av att nå omvärlden ökar med tiden vid större avbrott, säger Rikard von Zweigbergk, beredskapsstrateg vid Region Gotland.

Av den anledningen har staten byggt ur Rakel-nätet, som täcker 95 procent av landets yta. En avgörande skillnad mot mobilnätet är att Rakels basstationer har dieselaggregat som går igång vid elavbrott.

LÄS MER: MSB stöttar knackigt kommunikationssystem

Det gör att det nätet kan klara betydligt längre perioder utan elförsörjning.

– De fordonsbaserade Rakelterminalerna har täckning över hela Gotland, det är de vi har i våra bilar, säger Mikael Pettersson, yttre befäl vid räddningstjänsten på Gotland.

I samband med stormen Alfrida uppstod problem med kommunikationerna. Nu kommer regionen att inrätta ett antal så kallade larmpunkter, platser där det finns en Rakel-terminal, för att nödställda ska kunna komma i kontakt med räddningstjänsten.

– De kommer bland annat att placeras ut på vårdcentralerna i Slite och i Hemse. Det går i princip att placera ut hur många som helst. Det är lite upp till regionens ambitioner och vilka ekonomiska resurser de har, säger Lars Berzell, MSB:s kundansvarige för Rakel och ledningssystem.

Vid en situation där det vanliga mobilnätet slutar att fungera ska gotlänningarna kunna ta sig till en larmpunkt för att komma i kontakt med räddningstjänsten för akuta ärenden. Vad det gäller mer privat kommunikation ska Rakel inte kunna användas.

– Nej, vill man till exempel meddela anhöriga på fastlandet att man mår bra så får man skicka ett brev med posten, säger Rikard von Zweigbergk.

Sommarens skogsbränder innebar att räddningstjänstpersonal åkte från Gotland till fastlandet för att hjälpa till. Personalutbytet mellan räddningstjänster i Sverige har också skapat behov av bättre samordning av kommunikationen med Rakel – bättre ordning ska införas inför årets skogsbrandssäsong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!