Nöjda med att ha hittat en lösning

Gamla överläkarvillan vid Birkagatan i Visby.
Den blir natthärbärget för de hemlösa i kommunen.
- Det verkar vara en fullkomligt perfekt lokal. Lättillgänglig, nära, ostörd, menar biskop Lennart Koskinen.

Gotland2005-09-14 06:00
- Äntligen, menade företrädarna för Svenska kyrkan, Föreningen Vägen - Hela människan, Visby domkyrkoförsamling och kommunen när de i går presenterade lokallösningen. För att det behövdes ett härbärge för hemlösa har man varit överens om men lokalfrågan har varit svårlöst.
- Vi har hållit på länge med att söka lokal och nu är vi till sist i mål, konstaterar biskop Lennart.


Polisen närmaste granne
Den bruna tvåplansvillan ligger i södra utkanten av psykiatriska klinikernas område, mot Birkagatan. Närmsta granne över gatan är polishuset. I dag inrymmer villan omsorgsboende men det är under utflyttning till Terra Nova, i källarplanet är det lokaler för AA, Anonyma alkoholister.
- Den är helt perfekt till storlek och standard, menar Inger Harlevi. Från kyrkans sida är vi glada över kommunens stöd. Nu börjar ett gediget jobb för kyrkan för att få till verksamheten.
15 oktober skall fastigheten vara iordninggjord och sedan blir det i första hand en sex månaders försöksomgång under den kalla årstiden varefter verksamheten kommer att utvärderas. Dagverksamheten vid diakonicentret Ekorren vid Solberga berörs inte utan fortsätter på samma sätt som nu.


Tio platser
Tiotalet platser kan bli aktuellt och det menar man räcker till för behovet. Hur många hemlösa som finns i kommunen finns det olika uppgifter om och antalet varierar förstås också.
- Ur kyrkans perspektiv är de mest utsatta den allra viktigaste gruppen. Hemlösa har ofta även andra problem så det är en särskilt viktig målgrupp, framhåller biskop Lennart. Jag har mött hemlösa på stan och här på Ekorren, det är en skamfläck att människor skall behöva övernatta på offentliga toaletter.
Kommunen står för kostnaden för lokalen och för de från socialtjänsten som kommer att arbeta med verksamheten i form av dagliga besök medan kyrkan svarar för en diakon och via Vägen (med 36 av öns församlingar som medlemmar) står för frivilliga praktiska arbetsinsatser för att hålla kostnaderna nere.
- Vi ställer vissa krav, påpekar social- och omsorgsnämndens ordförande Björn Jansson. Jag har varit motståndare till ett kravlöst natthärbärge.


Inga droger får tas in
För de som skall övernatta gäller dock inte nolltolerans mot påverkan som på vissa härbärgen i landet men man får inte ha någon form av droger med sig in.
- Tanken är att det här inte bara skall vara en tillfällig hjälp, en del av projektet är också att kartlägga behovet av insatser, framhåller Lennart Koskinen. Vi hoppas att man skall bli motiverade att bryta sig loss ur sin situtation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om