Noll gensvar om färjepriserna trots lobbyarbetet

Region Gotland och de stora näringslivsorganisationerna bedriver ett omfattande lobbyarbete kring de skenande färjepriserna. Men hittills har inget hänt.

Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) rasar mot höjda båtpriser. Nu gör de gemensam sak.

Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) rasar mot höjda båtpriser. Nu gör de gemensam sak.

Foto: Felix Wedjesjö

Gotland2023-01-03 06:02

Sedan bomben släpptes av Destination Gotland att färjepriserna kommer höjas med 30 procent, och en ny differentierad prislista införs som gör det svårt att jämföra priser och i förväg veta vad en resa kommer kosta har reaktionerna varit många.

Prishöjningen aviserades dagen innan Rederi AB Gotland introducerades på Nasdaqbörsen, vilket naturligtvis inte var en slump.

På Gotland har politiker och näringsliv gjort gemensam sak, och ett intensivt lobbyarbete har bedrivits. Bland annat har man haft möten med infrastrukturministern, frågan har väckts i riksdagen och även Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson har fått frågan på sitt bord. Förra veckan publicerades en debattartikel undertecknad av åtta politiker i regionstyrelsen i Dagens Samhälle där man kräver att staten agerar för att lindra prishöjningarna.

Men hittills har gensvaret från regeringen varit noll.

– Man kan säga att det var väldigt dålig tajming med prishöjningen. Bland annat med tanke på att det är en ny regering som har väldigt många akuta saker att hantera. Men vi kommer inte att ge upp, det finns en plan framåt för hur vi ska agera för att försöka påverka, säger regionrådet Andreas Unger (M).

Hans kollega Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande, instämmer:

– Vi fortsätter uppvakta och skriva nya brev. Dessutom har vi tagit fram fler analyser av de eventuella konsekvenserna. Jag uppfattar att vi blir lyssnade på men tycker inte att det blir någon action.

Hon fortsätter:

– Vi har sett att infraministern tagit fram ett särskilt stöd som man skjuter till för Norrland för att deras kommuner och regioner ska vara konkurrenskraftiga. Och då undrar man ju, var hamnar Gotland i det? Jag vill ha ett besked från regeringen om att hela Sverige ska hålla ihop. Även Gotland ska ha en trafiksituation och prisbild som bidrar till vår konkurrenskraft.

undefined
Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) rasar mot höjda båtpriser. Nu gör de gemensam sak.

Problemet är, enligt Andreas Unger, att regeringen sitter med ett avtal med Destination Gotland som måste följas. Avtalet är komplicerat och kostar också staten redan i dag många hundra miljoner varje år.

– Jag vet att man håller på att titta på avtalet och vad som kan göras inom dess gränser. Man kan inte fatta beslut om åtgärder som strider mot sitt eget avtal, säger han.

Det låter som att det arbete ni lägger ned riskerar att vara förgäves? Är det fåfängt hopp om att staten plötsligt ska prioritera färjepriserna?

– Så kan det tyckas, men klart är att vi inte gör allt det här om det var en fråga som vi redan på förhand visste var körd. Vi har inte fått kalla handen, och då fortsätter vi att jobba. Vi har en plan för hur vi ska arbeta framåt. Men det är också en del i den större bilden, om hur ett nytt avtal ska utformas till den kommande upphandlingen av färjetrafiken, säger Andreas Unger.

Eftersom Destination Gotland är den enda aktör som driver båttrafik mellan ön och fastlandet året om skriver politikerna att öborna befinner sig i en monopolsituation. Och den 50-procentiga prisökningen av biljetterna för åretruntboende blir ytterligare en kostnadsökning utöver höjda räntor, matpriser, elkostnader och bränslepriser.

undefined
Meit Fohlin (S) tycker att höjda båtpriser är en orättvisa som drabbar en hel landsända.

– Vi har inte hela bilden klar för oss ännu hur prishöjningen kommer att slå. När det blir verklighet för företagen och resenärerna kommer det att klarna, och då är frågan hur länge vi klarar av detta, säger Andreas Unger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!