Nord Stream får rusta Slites hamn
Alla verkade överens om att de inte ville ha någon gasledning i Östersjön. Men kommunfullmäktige sa i går ändå ja till Nord Stream och upprustningen av Slite kaj. Debatten var intensiv, lång och uttömmande, men beslutet att bygga kajen röstades igenom med en klar majoritet.
Foto: Rolf Jönsson
Den ena frågan gällde om kommunen aktivt skulle försöka motverka byggandet av den rysk-tyska gasledningen på Östersjöns botten. Alla ledamöter verkade överens om att de inte önskade någon gasledning. Men kommunstyrelsen tyckte dock att frågan borde hanteras av Sveriges regering snarare än Gotlands kommun.
- Vill man driva opinion om gasledningens vara eller inte vara så är kommunfullmäktige inte rätt plats, sa kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (c).
Stöd
För den åsikten fick hon stöd från såväl från oppositionsrådet Björn Jansson (s) som Inger Harlevi (m).
Brittis Benzler (v), Stefaan de Maecker (mp) och Bror Lindahl (fp) hävdade å sin sida kommunens rätt till att ha en åsikt och driva opinion för att regering eller EU-parlamentarikerna ska agera.
- Vi bestämmer kanske inte om de får bygga en gasledning eller inte. Men vi måste få ha åsikter i olika frågor och det brukar Gotlands kommun ha, sa Brittis Bentzler.
- Ett kraftigt uttalande från fullmäktige är i alla fall ett uttalande. Vi ska ha rätten att uttala oss i en demokrati, sa Bror Lindahl.
Votering begärdes och efter den stod det klart att kommunstyrelsens förslag hade vunnit med röstsiffrorna 58-13. Både miljöpartiets och vänsterpartiets partigrupper reserverade sig mot beslutet. Den andra stora punkten gällde kommunens avtal med Nord Stream om uthyrning och upprustning av Slite kaj. Debatten som följde blev som väntat lång och intensiv. Aldrig tidigare kan det i fullmäktigesalen ha refererats så flitigt till olika tidskrifter och Youtube-klipp på internet.
Stefaan de Maecker (mp) hävdade att ett gotländskt ja till Nord Stram sannolikt skulle tolkas av omvärlden som att Gotland ville ha en gasledning i Östersjön.
Stoppar inte
Andra hade mer pragmatisk inställning till avtalet. Tillskyndarna menar att det inte finns någonting i affärsuppgörelsen mellan Gotlands kommun och Nord Stream som går att binda till gasledningens eventuella tillblivelse.
- Tro inte att ni stoppar gasledningen genom att ni säger nej till hamnavtalet i Slite, sa Eva Nypelius (c) och fick medhåll av bland annat Inger Harlevi (m).
- Gör de det inte på Gotland så gör de det någon annan stans. Det är ett väldigt pragmatiskt, krasst synsätt, men så ser jag på det.
Voteringen slutade med 52-19 med fördel till kommunstyrelsens förslag. Hela miljöpartiets partigrupp reserverade sig dock mot beslutet, liksom stora delar av vänsterpartiet, sex moderater och enstaka ledamöter från andra partier.
Tekniska nämnden beslutade redan i höstas att ingå ett avtal med den rysk-tyska energijätten Nord Stream. Avtalet underkändes dock av länsrätten som menade att nämnden överskridit sina befogenheter. Tekniska nämnden verklagat domen till kammarrätten, men för att påskynda ett beslut i frågan vidarebefordrades ärendet till gårdagens kommunfullmäktige.
Avtalet gäller uthyrning av Slite hamn 2009-2011. Nord Stream ska betala omkring 70 miljoner kronor i hamnavgifter i förskott till Gotlands kommun.
Miljödomstolen har ännu inte godkänt ombyggnaden av Slite hamn.
Avtalet gäller uthyrning av Slite hamn 2009-2011. Nord Stream ska betala omkring 70 miljoner kronor i hamnavgifter i förskott till Gotlands kommun.
Miljödomstolen har ännu inte godkänt ombyggnaden av Slite hamn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!