Nord Stream hyr Slitekajen

...Vi gillar inte gasledningsprojektet.Men att protestera mot det är inte kommunens sak...Ungefär så resonerade i går en majoriteten av kommunfullmäktiges ledamöter.En majoritet sa också ja till avtalet med Nord Stream om uthyrning av Slite hamn.

Foto: Krister Nordin

Gotland2008-03-18 04:00

Debattens vågor gick höga vid kommunfullmäktiges sammanträde på Borgen i går. Och när det var dags för omröstning var det flera ledamöter som gick emot den egna partilinjen.
Den omdebatterade rysk-tyska gasledningen i Östersjön stod på dagordningen. Frågan gällde om Gotlands kommun skulle nöja sig med att markera vikten av högt ställda miljökrav (vilket man redan gjort) eller om man öppet skulle protestera mot projektet.
- Beslutet om gasledningen är inget kommunalt beslut, det är en utrikespolitisk fråga som styrs av internationella konventioner, sa kommunalrådet Eva Nypelius (c) och menade att det därför vore fel av Gotlands kommun att uttala sig för eller emot.

"Farligt för Östersjön"
Björn Jansson (s) höll med.
- Kommunfullmäktige får inte användas som arena för att vinna opinion i olika frågor där vi inte har beslutanderätt, sa han.
Man ska hålla sig inom den kommunala kompetensen, manade han
Nonsens, tycktes Brittis Benzler (v) mena.
- Det är inte alls ovanligt att kommunfullmäktige uttalar sig i frågor där vi inte har beslutanderätt, att vi uttalar vår åsikt. Jag tycker att vi ska vända oss till både regeringen och EU-parlamentarikerna och be dem göra vad de kan för att stoppa gasledningen. Det är vi i vår fulla rätt att göra, sa hon.
Stefaan De Maecker (mp) hänvisade till andra Östersjökommuners agerande.
- På Naturvårdsverkets hemsida kan man läsa yttranden från en lång rad kommuner som i kraftfulla ordalag protesterar mot gasledningsplanerna. Gotlands kommun borde göra likadant. Gasledningen är farlig för Östersjön och den är farlig för gotlänningarna, jag vill att vi tydligt tar ställning mot den, sa han.
Kommunalrådet Lars Thomsson (c), vars snart två år gamla motion var upprinnelsen till hela diskussionen, bedyrade att han inte är någon vän av gasledningen, men även han hänvisade till formalia när han sa att kommunen inte kan uttala sig i sakfrågan.
- Det finns en internationell ledningsrätt till havs som gör att det är synnerligen svårt att stoppa den här typen av projekt, sa han.

"Rätt att uttala en åsikt"
Även riksdagsledamoten Rolf K Nilsson (m) som flitigt uttalat sig mot projektet menade att kommunen inte kan agera.
- Hade det varit möjligt skulle vi ha sagt nej, men frågan ligger utanför den kommunala kompetensen, sa han.
Bror Lindahl (fp) tyckte dock att man inte kan sätta så snäva gränser för demokratin.
- I en demokrati måste vi väl ha rätt att uttala vår åsikt. Vi måste som kommun kunna säga att detta vill vi inte ha, sa han.
I voteringen som följde valde Bror Lindahl (fp) och Hans-Erik "Kea" Svensson (s) att rösta med vänsterns och miljöpartiets förslag om en tydlig protest från Gotland mot gasledningen. Övriga ledamöter var dock i majoritet och vann med 58-13.

Hamnen i Slite
Nästa ärende gällde avtalet med Nord Stream om Slite hamn. Tekniska nämnden har ju tecknat avtal med bolaget bakom gasledningsprojektet om uthyrning av hamnen mot att bolaget (genom förskotterade hamnavgifter) bekostar upprustningen av Apotekskajen.
Efter en dom i länsrätten hänsköts frågan i fullmäktige, då rätten menar att öns högsta politiska instans måste godkänna affären.
Även här var det vänstern och miljöpartiet som var emot avtalet. Man ser hamnavtalet som en del av gasledningsprojektet.
- Vi måste vara tydliga i vilka signaler vi sänder till omvärlden. Vi kan lätt bli en bricka i ett spel, sa Brittis Benzler (v). Och Stefaan De Maecker citerade vad utländska tidningar och tv-kanaler sagt om att Gotland stödjer gasprojektet.
Eva Nypelius (c) och Björn Jansson (s) med flera betonade dock att avtalet med Nord Stream enbart är en hamnfråga.

Aggressiv politik
- Det handlar om en affärsuppgörelse. Vi har idag möjlighet att göra en riktigt bra affär, Nord Stream betalar hamnavgifter i förskott för att bekosta en upprustning av Slite hamn som de sedan får nyttja i tre år, sa Eva Nypelius.
- Jag tycker vi är skyldiga att ta den möjligheten, sa hon och bedyrade att avtalet inte innehåller några villkor vad gäller Gotlands hållning till gasledningsprojektet.
Rolf K Nilsson (m) menade att man med det resonemanget väljer att bara se en sida.
- Sanningen är den att hamnprojektet i Slite är en del av en aggressiv rysk energipolitik. Säger vi ja till avtalet blir vi en välvillig medspelare i denna politik, sa han.
Solveig Artsman, Per-Anders Croon, Lars-Erik Benneck och Lena Simonsson var andra moderater som slöt upp bakom hans linje.
Även "Kea Svensson (s) och Bror Lindahl (fp) röstade emot ett godkännande av avtalet. Lindahl sa:

Dubbelmoral
- För mig känns det som dubbelmoral att säga ja till det ena och nej till det andra. Helt klart hänger de två frågorna ihop.
Vänsterpartisten Roland Norbäck, som även är ledamot av tekniska nämnden, gick emot sitt parti och röstade ja till avtalet.

Läs mer: 

Slitebor positiva till en ny hyresgäst

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om