Nordergutarna knäckte kungens knektar

Året är 1313. De egensinniga gutarna har precis förkastat kung Birger Magnussons
skattekrav och ska nu stå sitt kast, i en drabbning vid Röcklinge backe i Lärbro.
I 700 år har det tvistats om slagets utgång.
I går avgjordes det en gång för alla.

Gotland2004-08-06 04:00
När 1300-talets tronstrider lugnat ner sig något delas Sverige upp i tre delar. Kung Birger Magnusson får vissa finska städer, Hälsingland och Gotland under sig. Regenten visar sig snart vara en undermålig politiker, en usel fältherre och en katastrofal finansman.
År 1310 har ekonomin körts i bott och Birger, som är ingift i det danska kungahuset, lånar 10000 mark därifrån. Skulden ska vara kvitterad tre år senare.
År 1313 infinner sig och ekonomin har inte förbättrats. Bönderna i Hälsingland och Gotland har dessutom gjort sig kända för att vara högst ovilliga att betala sin skatt ­den fogde som skickades till linets hemland syntes aldrig mer till...
<span class=MR>Skattekrav</span>
Gutarna har dessutom sedan år 1285 ett avtal med Magnus Ladulås, Birgers far, om en ovanligt låg skattesats.
Nu ska den höjas­och utbetalas! bestämmer Birger.
Kungen samlar en här av knektar och seglar över Östersjön, för att tvinga landsbygdens bönder att lätta på plånböckerna. Han har gott hopp om stöd från Visbys borgare, eftersom de har skrivit på ett dokument som säger att staden får behålla sina handelsrättigheter, så länge de är kungen behjälpliga.
Landsbygdens gotländska söner har dock inga planer på att tillmötesgå kungens krav. När så Birgers här angör Slite, samlar nordergutarna sina styrkor och går honom till mötes. Vid Röcklinge backe i Lärbro utspelas så ett blodigt slag, vars utgång det tvistas om än i dag.
I går iscensattes drabbningen för första gången i modern tid, en av de största nyheterna under årets Medeltidsvecka.
<span class=MR>Sanning och myt</span>
Under en gassande sol och inför flera hundra åskådare målade professor Dick Harrisson upp den historiska bakgrunden och försökte reda ut fakta och myt.
Klart är att Birger Magnusson hade usla finanser. Likaså att gutarna hade en löjligt låg skatt, att de var ovilliga att höja den och att slaget ägde rum.
Hur det verkligen såg ut­om kung Birger faktiskt förlorade ­är dock mindre känt. Århundradena målar upp olika bilder.
Enligt både Erikskrönikan och Vallprästen Strelows 1600-talsversion blir drabbningen mycket hård och ger gutarna en ärofylld seger. Birger flyr fältet och hittas skakande av skräck under en hasselbuske, där han hittas av en bonde från Hejnum. Kungens liv skonas, skatteförhandlingar inleds och resulterar faktiskt i en höjning.
Samtida annualer berättar å andra sidan om motsatsen, hur kungen dräpte gutarna, slöt fred och sedan inkasserade sin skatt som planerat...
Hur troligt det är att en besegrad kung överhuvudtaget skulle tillåtas höja skatten, är upp till var och en att avgöra. Historiska dokument visar dock att den höjdes under sju år framåt.
Kanske var borgarna i Visby kungens trumfkort­inbördeskriget mellan stad och landsbygd låg ju mindre än 20 år tillbaka i tiden.
­ Staten och kapitalet gick hand i hand. Det är det här slaget ett av de första, smutsigaste och blodigaste exemplen på, menade Dick Harrisson.
<span class=MR>Ett gigantiskt experiment</span>
Frågetecknen är många och det största av alla är vem som vann: gutarna eller svearna?
­Så vad gör man, när det är medeltidsvecka? Man återskapar historien i ett gigantiskt experiment, för att se vad som egentligen hände! utropade Harrisson entusiastiskt.
Och så blev det.
Kungen och hans knektar tågade in från fältets ena sida och mötte bondehären.
Slaget blev kort, våldsamt och blodigt och snart var det bara gutar som stod på benen. Kung Birger, honom hittade de mycket riktigt gömd i en hasselbuske...
Han släpades fram i ljuset och skulle just dräpas med en hötjuga, när en bonde från Hejnum hindrade ytterligare blodspillan.
­Stopp, det är bäst att hålla danskarna borta. Lägg honom på en vagn och kör in honom till de där krämarna i Visby, så får han hånas på torget. Låt oss straffa honom med ett öde värre än döden! Sätt honom på färjan till Stockholm, där han hör hemma!
Så blev det och alltså måste det vara sant som det är sagt: Gutarna förintade svearna i slaget vid Röcklinge backe anno 1313!
Nyss nämnde bonde dubbade kung Birger förresten sedan till riddare, som tack för att han räddade hans liv. Det iscensätts också, vid fredagens gästabud i Hejnum.
Där närvarar även kung Birger, då med betydligt mer stolthet och ståt än under hasselbusken...
<span class=MR>Straffade borgarna</span>
Oavsett vad som verkligen hände i Röcklinge, så flydde kung Birger till just Gotland efter Nyköpings gästabud år 1317.
Där hade han enligt Erikskrönikan låtit fängsla sina tronaspirerande bröder Erik och Valdemar så de svalt ihjäl­ett inte alls populärt tilltag. Birger flydde snart vidare till Danmark, där han avled den 31 maj 1321, bara 31 år gammal.
Under de år hans efterföljare Magnus Eriksson var omyndig styrdes Sverige av drotsen Mats Kettilmundsson, en uttalad Birger Magnusson-motståndare, som såg till att gutarnas skatt återgick till den tidigare, lägre nivån.
Men bara böndernas; Visbys borgare fick fortsätta betala den högre summan­kanske som straff för deras lojalitet mot den illa omtyckte kung Birger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!